Προς πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία ενός υδραυλικού στον Εύοσμο

Η εφορία κατέσχεσε το διαμέρισμά του, στο οποίο μένουν και οι δύο υπερήλικες γονείς του, εκ των οποίων ο ένας είναι τυφλός!  

Του Νίκου Ηλιάδη

Κι όμως γίνονται!
Στην προ ημερών διαμάχη περί διαπλοκής στο πλαίσιο της προ ημερήσιας συζήτησης στη Βουλή ενεπλάκησαν και οι πλειστηριασμοί με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εκπλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικονομικά ασθενέστερων πολιτών για χρέη προς το δημόσιο. Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Εύοσμος εξαιτίας μιας αναφοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο είναι προ των θυρών πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών στη συγκεκριμένη συνοικία της Θεσσαλονίκης. Τον ατυχή ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι στον Εύοσμο δεν υπάρχουν εργατικές κατοικίες ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφερόταν ότι τα προς πλειστηριασμό ακίνητα δεν αποτελούν πρώτη κατοικία κάποιου οικονομικά ανήμπορου, αλλά ανήκουν σε μεγαλοεργολάβο, ο οποίος έχει χρέη 12,5 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο. Μάλιστα ακολούθησε μπαράζ διαβεβαιώσεων ότι η κυβέρνηση δεν αγγίζει για κανέναν λόγο την πρώτη κατοικία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.
Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜτΚ», μόλις πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου η ΔΟΥ Αμπελοκήπων προχώρησε στην κατάσχεση της πρώτης και κύριας κατοικίας στην περιοχή του Ευόσμου, η οποία ανήκει σε έναν υδραυλικό, για οφειλόμενους φόρους προς το δημόσιο. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης στη «ΜτΚ», στο ίδιο διαμέρισμα, εμβαδού 76 τ.μ., διαμένουν και οι δύο υπερήλικες γονείς του, εκ των οποίων ο ένας είναι σχεδόν τυφλός!
Η «ΜτΚ» παρουσιάζει επίσης τις κινήσεις πανικού της κυβέρνησης, η οποία τρέχει να προλάβει το νέο κύμα αγανακτισμένων κατά των πλειστηριασμών. Αποκαλύπτει πόσο διάτρητο είναι το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη. Συστήνει επίσης τους πρωταγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
Στις 21 Σεπτεμβρίου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής επέδωσε σε υδραυλικό ο οποίος διαμένει στον Εύοσμο την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του διαμερίσματός του. Σύμφωνα με αυτήν οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 27.961,66 ευρώ.
Εξ αυτών μόνον οι 3.799,78 ευρώ είναι οι προσωπικές φορολογικές υποχρεώσεις του και τα υπόλοιπα 24.161,88 φορολογικές υποχρεώσεις της ομόρρυθμης εταιρείας, την οποία έχει με έναν συνάδελφό του. Η αξία του κατασχεθέντος διαμερίσματος, το οποίο πήρε σειρά για πλειστηριασμό, εκτιμήθηκε από το διενεργήσαντα την αναγκαστική κατάσχεση δικαστικό επιμελητή στο ποσό των 52.200 ευρώ, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το οφειλόμενο ποσό. Επιπλέον είναι μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία του, η οποία ανέρχεται σε 40.282,70 ευρώ, και ως τιμή πρώτης προσφοράς αυτού ορίστηκαν τα 42.760 ευρώ, ποσό ίσο με τα 4/5 της τιμής εκτίμησης.
Με τον τυφλό πατέρα
Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο υδραυλικός, το διαμέρισμα αυτό αποτελεί την πρώτη και κύρια κατοικία του. «Μαζί μου μένουν και οι γονείς μου, οι οποίοι είναι υπερήλικες και χρειάζονται διαρκή φροντίδα και προσοχή. Ο πατέρας μου συγκεκριμένα έχει διαγνωστεί με 95% αναπηρία. Παρουσιάζει τύφλωση και στους δύο οφθαλμούς και σύμφωνα με την από 16.12.2015 γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της διεύθυνσης αναπηρίας και ιατρικής εργασίας χαρακτηρίζεται ως πρακτικά τυφλός. Όπως είναι λογικό, χρήζει ιδιαίτερης επιμέλειας, βοήθειας και συμπαράστασης από άλλο πρόσωπο. Δεν θα μπορούσα επ’ ουδενί να διανοηθώ πως για την ικανοποίηση μιας χρηματικής οφειλής προς το δημόσιο θα βρεθεί στο δρόμο μία οικογένεια οικονομικά αποδυναμωμένη και μάλιστα αποτελούμενη από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας», αναφέρει.
Πέρα από το διαμέρισμα, που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του, η ΔΟΥ προχώρησε στην κατάσχεση και του τραπεζικού λογαριασμού του, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την άσκηση του επαγγέλματός του. Οι προσωπικές οφειλές του προς την εφορία, όπως διευκρινίζει, αφορούν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τους οποίους δεν μπόρεσε να αποπληρώσει λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία περιόρισε έως εκμηδενισμού το εισόδημά του. Αναφέρει δε ότι δεν έλαβε απολύτως καμία ειδοποίηση ούτε ο ίδιος ούτε η εταιρεία του σχετικά με τις οφειλές προς το δημόσιο κι έτσι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του προς τη διοίκηση σχετικά με την αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών του. Πλέον με την κατάσχεση και του τραπεζικού λογαριασμού τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς ουσιαστικά δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να αγοράσει ακόμη και τις πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα που χρειάζεται.
Και δεύτερη κατάσχεση
Όμως για το ίδιο χρέος των 24.161,88 της ομόρρυθμης εταιρείας η ΔΟΥ προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση και ακόμη ενός περιουσιακού στοιχείου, το οποίο ανήκει στο συνεταίρο του. Πρόκειται για το 50% υπόγειας αποθήκης, εμβαδού 154 τ.μ., η οποία βρίσκεται στην ίδια οικοδομή με το κατασχεθέν διαμέρισμα. Η αξία του 50% της κατασχεθείσας υπόγειας αποθήκης εκτιμήθηκε από το διενεργήσαντα την αναγκαστική κατάσχεση δικαστικό επιμελητή στις 19.660 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του είναι 13.907,70 ευρώ και ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκαν τα 15.728 ευρώ. Παράλληλα από το δεύτερο ομόρρυθμο εταίρο δεσμεύτηκε επίσης ο τραπεζικός λογαριασμός του.
Εν ολίγοις για ένα χρέος προς την εφορία, ύψους 24.161,88 ευρώ, δεσμεύτηκαν δύο ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 71.860 ευρώ, πλέον των χρημάτων που κατασχέθηκαν ήδη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνεταίρων.


 makthes.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!