Ενα συνέδριο και ο κόσμος της Αριστεράς

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, βρίσκουν το κόμμα σε κρίση ταυτότητας.

Οι πάνω από 2.800 σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες μέχρι την Κυριακή καλούνται να προχωρήσουν σε απολογισμό της περιόδου από το προηγούμενο συνέδριο, τον Ιούλιο του 2013, μέχρι σήμερα, να διαμορφώσουν πολιτικές κατευθύνσεις και να εκλέξουν τη νέα ηγεσία.

Οσα μεσολάβησαν από το 2013 στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα και στην Κουμουνδούρου είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιείται μετά την οριστική διαμόρφωση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Είναι το πρώτο συνέδριο μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και την εκλογική νίκη της Αριστεράς για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά. Είναι το πρώτο από τη συνθηκολόγηση και την υπογραφή Μνημονίου, που ακολούθησαν την επτάμηνη διαπραγμάτευση.

Είναι το πρώτο συνέδριο μετά τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις, αλλά και μετά τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πρώτο συνέδριο που διεξάγεται με την Αριστερά να εφαρμόζει Μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά.

Οι αλλαγές αυτές επέφεραν πλήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν βίαια την πολιτική του, δημιούργησαν νέα κατάσταση. Το κυβερνών κόμμα καλείται να βρει τον νέο βηματισμό του συλλογικά. Καλείται να αποφασίσει τι κόμμα είναι και τι ακριβώς θέλει να κάνει, σε ποια πολιτική οικογένεια και σε ποια πολιτική και ιδεολογική παράδοση εντάσσει τον εαυτό του.

Να χαράξει την πορεία του μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο και την «επιτροπεία», να διαμορφώσει την τακτική με την οποία θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών κοινωνικών τάξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τα χαρακτηριστικά του. Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το συνέδριο αυτό είναι υποχρεωμένο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της Αριστεράς στον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που επαγγέλθηκε ριζικές αλλαγές στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανέδειξαν στην κυβέρνηση οι μερικές χιλιάδες μέλη του, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναμένουν την εκπλήρωση των προσδοκιών τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα μέλη και τα στελέχη του.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!