Το μαρτύριο της δόσης

Τον διαχωρισμό της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «έσπασαν» τα χρήματα σε 1,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και σε 1,7 δισ. ευρώΤην ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων και στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε, οι θεσμοί αναμένουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που θα βγουν τον Οκτώβριο, για να επιβεβαιώσουν ότι προχώρησε η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού της δόσης., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του Eurogroup ελήφθη μετά από εισήγηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να ζήτησε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Η εισήγησή του δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από τους ομολόγους του και η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ, με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η επόμενη δόση θα κριθεί σε νέο EuroWorking Group στις 24 Οκτωβρίου.



Τσακαλώτος: Η δόση έσπασε για τεχνικούς λόγους

Εξερχόμενος του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε σε «τεχνικούς λόγους» τη μη χορήγηση του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Ομόφωνα αποφασίστηκε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ. Υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά για τεχνικούς λόγους, και ειδικότερα διότι δεν είχαμε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όταν αυτά συλλεχθούν και είναι διαθέσιμα η δόση των 1,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τα ληξιπρόθεσμα θα δοθεί στο EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου. Δεν έχουμε μπροστά μας κάποιες πληρωμές, οπότε το εάν το 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί πριν ή μετά τις 24 Οκτωβρίου είναι δευτερευούσης σημασίας ζήτημα.»

«Και τα 15 προαπαιτούμενα τελείωσαν και ολοκληρώθηκαν. Τα λοιπά χρήματα σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα για τα οποία δεν έχουμε την ακριβή εικόνα και την οποία δεν θα μπορούσαμε να την έχουμε ακόμη και με την καλύτερη βούληση του κόσμου πριν καταστούν διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Το θέμα του χρέους θα εξεταστεί σε μελλοντικά Eurogroup» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το ανακοινωθέν του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. σημειώνει τα εξής:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές Αρχές του συνόλου των 15 οροσήμων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές Αρχές για τη θέσπιση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, για την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης, για την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων και για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

»Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου, πρέπει να επιδιωχθεί ως θέμα προτεραιότητας, προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.



» Για τον σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου του Ταμείου και θα διασφαλίσει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πλήρως ανεξάρτητα και με σαφή εμπειρία, αλλά και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σε σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

»Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει τον δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

»Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σημειώνει πως τα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο, θα είναι διαθέσιμα αργότερα, τον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για το ζήτημα της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το διοικητικό συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την περαιτέρω απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στις επόμενες φάσεις του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε εύθετο χρόνο, και χαιρετίζουμε την πρόθεση των θεσμικών οργάνων να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου το 2016».



Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Για την απόφαση του Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στην οποία τονίζονται τα εξής:

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου-Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από τον στόχο μας.»



Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. 

«Θα δούμε από τους θεσμούς πού είμαστε με τα 15 προαπαιτούμενα. Ακούω αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά θέλω να τα ακούσω κατευθείαν από τους θεσμούς» σημείωσε.
 
Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι τη Δευτέρα δεν ήταν προγραμματισμένη συζήτηση για το χρέος. «Είχαμε συζήτηση για το χρέος το Μάιο, αυτό που είναι στο τραπέζι είναι η συμφωνία του Μαΐου. Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι η πλήρης συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηθείς για τα σενάρια που το θέλουν να αποφασίζει τη συμμετοχή του μετά τις γερμανικές εκλογές, τόνισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει τις φήμες.



Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Επιτέλους, μετά από καιρό και δυσκολίες, οδεύουμε σε ένα success story» υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συνεργασία των θεσμών με την Αθήνα είναι καλή αν και υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015 και ευελπιστώ μέχρι το τέλος του 2016 να έχουμε συνολική συμφωνία, είπε ο επίτροπος τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που αναλάβουν οι Έλληνες την ευθύνη τους, θα αναλάβουμε κι εμείς τη δική μας που είναι η ελάφρυνση του χρέους».
 
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητήσουμε για τα 2,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, βεβαίως πολλά έγιναν την τελευταία στιγμή -όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό που διασφαλίζει την ποιότητα και ελπίζει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Όπως είπε, μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις για το χρέος «σε ό,τι όμως μας αφορά, θα θέλαμε να συζητηθεί το χρέος αφού έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα.»



Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!