Πολίχνη: Συνελήφθησαν δύο άτομα για αρχαιοκαπηλία


Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε άλσος στην περιοχή της Πολίχνης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ενέχονται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο Έλληνες , ηλικίας 59 και 73 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παράβασης του Νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατά συναυτουργία και του Νόμου «Περί όπλων».


Οι δύο άνδρες είχαν στην κατοχή τους ένα πλήρη ανιχνευτή μετάλλων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν αλλά και σε οικίες του 59χρονου άντρα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- ένα τμήμα λαβής πήλινου αγγείου,
- ένα αδιάγνωστο πήλινο αντικείμενο,
- ένα ασημένιο νόμισμα,
- ένα πήλινο υφαντικό βάρος,
- πέντε εικόνες στις οποίες απεικονίζονται διάφοροι Άγιοι.

Τα ανωτέρω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης)

- έξι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου,
- φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα,

- 161 φύλλα χάρτου με ονομαστικές περιγραφές αρχαίων νομισμάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!