Ανησυχία για το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία: Οι πολίτες αναμένεται να πουν «όχι» στους πρόσφυγες

Με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν με αμηχανία και προβληματισμό, οι Ούγγροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, για το δημοψήφισμα σχετικά με την υποδοχή προσφύγων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την ανακατανομή προσφύγων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν τόσο εντός των συνόρων, όσο και εκτός, ενόψει των νέων «μαχών» του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, η συμμετοχή μπορεί να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς αντιπάλους της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων. Τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της χώρας, ύψωσε φράκτες και ανέπτυξε σε αυτά χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idők χθες, ο Όρμπαν κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της όσον αφορά τη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν στην ανοικτή επιστολή του, στην οποία ανέφερε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Ενώ η Βουδαπέστη επιμένει ότι η πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να χαράσσεται από τα εθνικά κράτη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα.

Σουλτς: Επικίνδυνο παιχνίδι της Ουγγαρίας

Ο Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα, έκανε λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι της Ουγγαρίας.

«Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σουλτς κατηγόρησε τον Ορμπαν ότι παίζει με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. «Αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», τόνισε.

Ακόμη, κάλεσε τους ηγέτες των άλλων χωρών να πουν στον Ορμπαν «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της ΕΕ και στην ενότητα των μελών της, που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των 28.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!