Στο Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής της επιτροπής θα οριστεί ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή, ως μέλους, του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής:

  • Σπουρδαλάκης Μιχάλης, ως επικεφαλής (Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Μουζέλης Νίκος (Ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας London School of Economics)
  • Παραράς Πέτρος (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ)
  • Μαραβέγιας Ναπολέων (Καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρεσιακός υπουργός Μάιος-Ιούνιος 2012 με πρόταση ΠΑΣΟΚ)
  • Γκόλιας Γιάννης (Πρύτανης ΕΜΠ)
  • Τζήκας Τάσος (Πρόεδρος ΔΕΘ)
  • Δημόπουλος Θάνος (Πρύτανης πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Σχολής)
  • Κιμούλης Γιώργος (Ηθοποιός και σκηνοθέτης)
  • Μίχαλος Κωνσταντίνος  (Πρόεδρος ΕΒΕΑ)

«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Διότι, στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική».

«Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», επεσήμανε.

«Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικης ζώης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη που θα συγκροτούν την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο δημόσιος διάλογος θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017. Όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε επίπεδο φορέων και τοπικών κοινωνιών. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα οριστεί μια επιστημονική επιτροπή η οποία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έκανε πρόταση στον Αποστόλος Τζιτζικώστας, ο οποίος αρνήθηκε για συμβολικούς λόγους, ενώ με η Ρένα Δούρου με δήλωση της αποδέχτηκε την πρόταση.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος να αποδεχτεί την πρόταση να οριστεί επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για την αναθεώρηση. Σε συνέντευξή του στον 9,84 αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει και στην πρώτη επιτροπή.

«Δεν δέχθηκα να μετάσχω διότι η σκέψη του πρωθυπουργού είναι να αρχίσει η όλη διαδικασία με μια δημόσια διαβούλευση σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία δεν μου πάει» είπε ο Μιχάλης Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Αν γίνει μια επιτροπή με τις προδιαγραφές που σας είπα, επιστημονική και υπερκομματική, όπου θα υπάρχουν μέσα όλες οι απόψεις, τότε το συζητώ. Ο πρωθυπουργός αυτό νομίζω ότι το κατανόησε».


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!