Τα πέντε μοιραία λάθη του Κετσπάγια

Μπορεί ο Τιμούρ Κετσπάγια στην ομιλία του στους ποδοσφαιριστές, τόσο στην ανάπαυλα όσο και στο φινάλε του ντέρμπι, να στάθηκε κυρίως στα πολλά και καθοριστικά ατομικά λάθη που έγιναν. Μπορεί μπροστά στις κάμερες πρώτα να έκανε λόγο για κακή λειτουργία της μεσαίας γραμμής και κατόπιν για έλλειψη περισσότερων του ενός ηγετών.

Όμως στο τέλος της ημέρας, ο τεχνικός της ΑΕΚ παραδέχθηκε ενώπιον των λιγοστών οπαδών που βρέθηκαν αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο της ομάδας, πως του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης της ήττας. Και η αλήθεια είναι πως ο Κετσπάγια έκανε πολλά και μοιραία λάθη στο ντέρμπι (ήττα με 3-0 για την Ένωση). Το Sport24.gr τα προσεγγίζει ένα προς ένα.

Πρέσινγκ χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό

Στην θεωρία που έκανε στους ποδοσφαιριστές του ο Τιμούρ Κετσπάγια την παραμονή του ντέρμπι, το πρώτο που είχε σχεδιάσει στον σχετικό πίνακα, ήταν πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του Ολυμπιακού. Για βραχυκυκλώσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού του αντιπάλου και να οδηγήσει σε λάθη την ευάλωτη αμυντική γραμμή. Το πρέσινγκ αποφασίστηκε, αλλά δεν οργανώθηκε. Οι παίκτες είχαν πάρει εντολή να πρεσάρουν. Αλλά δεν είχαν σαφείς οδηγίες για το που κινείται ο κάθε ένας παίκτης, όταν ξεκινάει το πρέσινγκ. Αποτέλεσμα; Ούτε μια φορά η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πρεσάρει σωστά και όσες φορές το επιχείρησε, βρέθηκε εκτεθειμένη αμυντικά. Έτσι έχασε ένα σημαντικό όπλο της, αλλά και επέτρεπε στον Ολυμπιακό να κάνει… άνετες κατεβασιές.

 Δεν "διάβασε", δεν αντέδρασε

Με τον τρόπο που λειτούργησε η μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, απέναντι στον τρόπο παιχνιδιού του Μάρτινς και του Φορτούνη, αποδείχθηκε πως η ομάδα δεν μπήκε στο γήπεδο «διαβασμένη». Αιφνιδιάστηκε από τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού και είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαμπρόπουλος πήγε δυο φορές στον πάγκο και είπε στον Κετσπάγια ότι βγαίνουν δυο παίκτες συνεχώς πάνω του και μένει μόνος του. Το πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές, αλλά ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν αντέδρασε από τον πάγκο για να το διορθώσει. Δεν έκανε καμία διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα η Ένωση να μην ισορροπήσει ποτέ την μάχη της μεσαίας γραμμής.

Η διαχείριση της υπόθεσης Σιμόες

Μπορεί ο Κετσπάγια όντως να μην μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Σιμόες, καθώς ο παίκτης ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στον Αχίλλειο και δεν είναι ακόμα έτοιμος. Όμως η διαχείριση της υπόθεσης από τον τεχνικό της ΑΕΚ, ήταν λανθασμένη. Αν ο Σιμόες μπορούσε να παίξει αλλά δεν ήταν στο 100% της ετοιμότητας του, τότε λανθασμένα δεν τον χρησιμοποίησε, έστω και στην πορεία του ματς. Ειδικά από την στιγμή που ξεκίνησε στην ενδεκάδα τον Χριστοδουλόπουλο, που φανερά ήταν ανέτοιμος. Αν πάλι ο Σιμόες δεν μπορούσε να παίξει, δεν έπρεπε καν να είναι στον πάγκο. Και αντ’ αυτού, θα έπρεπε να είναι ο νεαρός Γαλανόπουλος ή ο Τζανετόπουλος. Άλλωστε στον σχεδιασμό που έχει γίνει, αυτοί οι δυο είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τα αμυντικά χαφ. Ο Λαμπρόπουλος προέκυψε στην πορεία.

Η παρουσία του Λάζαρου στην 11άδα

Ήταν ηλίου φαεινότερο από τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι, πως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι ανέτοιμος. Ένα κλικ πίσω από τον ρυθμό του ματς ήταν ο διεθνής μεσοεπιθετικός. Και προφανώς αυτό ήταν κάτι που ο Κετσπάγια έπρεπε να το δει στις προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα. Ο Λάζαρος έδειχνε πάθος και θέληση να παίξει. Όμως ήταν τόσο ανέτοιμος, που η ΑΕΚ από την αρχή έπαιζε σχεδόν με παίκτη λιγότερο.

Η αλλαγή του Πέκχαρτ

Θεωρητικά ένα τέτοιο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Καραϊσκάκης», θα ταίριαζε πολύ περισσότερο στον Χρήστο Αραβίδη, παρά στον Τάσο Μπακασέτα για την κορυφή της επίθεσης. Αλλά αυτό συνιστά απλώς μια υπόθεση. Εκείνο που αποδείχθηκε σίγουρα, ήταν πως ο Κετσπάγια διαπίστωσε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει στην θέση του σέντερ φορ και επέλεξε τον Τόμας Πέκχαρτ. Ο Τσέχος προερχόταν από  μια εξαιρετικά κακή εμφάνιση με τον Ηρακλή. Και μάλιστα τα είχε ακούσει χοντρά και μάλιστα δις από τον τεχνικό της ΑΕΚ. Ωστόσο ο Κετσπάγια επέλεξε να βάλει τον Πέκχαρτ στο γήπεδο και όχι τον Αραβίδη. Η αιτιολογία του τεχνικού της ΑΕΚ, ήταν πως μέχρι εκείνο το σημείο του ματς, οι παίκτες της ΑΕΚ προσπαθούσαν με ψηλά την μπάλα να βρουν τον φορ. Αλλά αντί να ζητήσει να βάλουν την μπάλα χαμηλά, έβαλε ένα ψηλό και δυσκίνητο φορ. Επίσης ο Κετσπάγια δεν έκανε καν τρίτη αλλαγή στο ματς.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

"Δική μου η ευθύνη"
Η Βέροια του Τιμούρ
Καλώς τα παιδιά και Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0
Καρέ-καρέ η νίκη του Ολυμπιακού
Κετσπάγια: "Χρειάζονται ηγέτες στα ντέρμπι, εμείς είχαμε μόνο έναν"

Πηγή: www.sport24.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!