Debate – ΗΠΑ: Ο Τραμπ έχασε, η Χίλαρι δεν κέρδισε...

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε το χειρότερο 10ήμερο της προεκλογικής του εκστρατείας, οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν ακόμη και μυστική σύσκεψη για να τον "φάνε" και το debate ήταν ευκαιρία για να κάνει το come back. Αλλά δεν τα κατάφερε. Το θέμα είναι πως ούτε η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να εκμεταλλευθεί το γεγονός πως ο αντίπαλός της ήταν στα σχοινιά.

Δεν τον πίεσε για το σκάνδαλο με το video όπου δηλώνει πως όταν είσαι σταρ μπορείς να αρπάζεις τις γυναίκες από το μ..., ίσως να ήταν στρατηγική επιλογή. Ίσως, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, και να φοβόταν τους "σκελετούς" που κρύβει κι εκείνη στην ντουλάπα της (λέγε με Μπιλ Κλίντον).

Μάλλον, πάντως, αυτό να της βγει σε καλό. Η αίσθηση που θέλησε να δώσει πως εκείνη ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και αφήνει στον Τραμπ τις... ροζ λεπτομέρειες και τις χυδαίες επιθέσεις. Το CNN θεωρεί πως αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε μία τελευταία ελπίδα ν' αντιστρέψει την αρνητική κατάσταση γύρω από την υποψηφιότητά του και να κερδίσει την εκλογή του στο Λευκό Οίκο, την έχασε στο δεύτερο debate.

Μπορεί η τηλεοπτική παρουσία του ήταν καλύτερη από την πρώτη φορά, αλλά ως εκεί. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, η Κλίντον δεν κατάφερε να επιβάλει τη δική της παρουσία, στο βαθμό που το είχε καταφέρει κατά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τραμπ κατέστρεψε κάθε πιθανότητα επικράτησης του μέσα στο πρώτο 20λεπτό και δεν κατόρθωσε να ανακάμψει.

Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το CNN έδειξε ότι ποσοστό 57% των τηλεθεατών σχημάτισαν την εντύπωση ότι επικράτησε η Κλίντον, έναντι ποσοστού 34% που εκτίμησαν ότι τις εντυπώσεις κέρδισε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Το δεύτερο debate ανάμεσα στους δυο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο «στιγμάτισε» η απειλή του Τραμπ πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα δώσει εντολή στον γενικό εισαγγελέα να ερευνήσει το ενδεχόμενο δίωξης κατά της Κλίντον και την ακόμη πιο ευθεία απειλή πως θα τη βάλει φυλακή. Η φράση του αυτή προκάλεσε αίσθηση και ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Που ήδη... χτυπάνε το κεφάλι τους γιατί του έδωσαν το χρίσμα (αλλά δεν τους φταίει κανείς γι’ αυτό).

Φυσικά από το debate δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Ο τρόπος που ο Τραμπ βημάτιζε πίσω από την Κλίντον την ώρα που εκείνη μιλούσε (έμοιαζε λίγο σαν... "γύπας" έτοιμος να την αρπάξει, μάλλον ήθελε να την πιέσει), μια... μύγα που προσγειώθηκε στο μέτωπο της Χίλαρι, η μάλλον ψυχρή συνάντηση της Τσέλσι Κλίντον με την Ιβάνκα Τραμπ και το πουκάμισο της Μελάνια Τραμπ. Η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε ένα ροζ πουκάμισο του οίκου Gucci, το οποίο ονομάζεται... Pussy Bow. Ή περίεργο χιούμορ έχει ή έκανε γκάφα... Και φυσικά το... τρομαγμένο βλέμμα του Μπιλ Κλίντον.

Η Κλίντον δεν... "παρενόχλησε" τον Τραμπ την ώρα που μιλούσε. Σε αυτό το δεύτερο debate, οι δυο υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να κινούνται στο χώρο για να πλησιάζουν το κοινό την ώρα των απαντήσεων. Η Κλίντον κάθε φορά που απαντούσε, πλησίαζε το κοινό, ίσως για να δώσει την αίσθηση πως είναι πιο κοντά τους. Και κάθε φορά που μιλούσε ο Τραμπ είτε στεκόταν είτε καθόταν στο "σκαμπό" της.

Οι μισές από τις ερωτήσεις υποβλήθηκαν από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, άλλους από τους δυο δημοσιογράφους (τον Άντερσον Κούπερ του CNN και την Μάρθα Ράνταντζ του ABC News). Και αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τα παράπονά του για τη στάση των δυο δημοσιογράφων, που αλήθεια είναι πως τον στρίμωξαν, αλλά είχε δώσει και αφορμές. Και η Χίλαρι έχει δώσει, αλλά εκείνη δεν τη... στρίμωξαν. Το άφησαν τον Τραμπ. «Είμαστε ένας εναντίον τριών» είπε κάποια στιγμή.

Ωστόσο, σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ηγεσία του κόμματος, ενώ αν η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται συνεχιστεί, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τον ίδιο, στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο και αναφορικά με το βαθμό υποστήριξης που θα έχει από τα ενεργά στελέχη του κόμματος τα οποία διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία και τα οποία απομακρύνονται από την προεκλογική του εκστρατεία.


Πηγή: www.newsit.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!