Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού IMCTV

Φωνάζοντας «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού» και σηκώνοντας πλακάτ που έγραφαν «δεν θα αναγκάσετε ποτέ τον ελεύθερο Τύπο να σωπάσει» πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη καταγγέλλοντας το κλείσιμο από το καθεστώς Ερντογάν του δικτύου IMCTV, ενός εκ των μεγαλύτερων φιλοκουρδικών τηλεοπτικών σταθμών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα έφοδο στις εγκαταστάσεις του δικτύου σε ώρα ζωντανής μετάδοσης σφραγίζοντας τα στούντιο. Πολλές δεκάδες δημοσιογράφοι του δικτύου βρίσκονταν στην αίθουσα σύνταξης, στο δωμάτιο σκηνοθεσίας και στο τηλεοπτικό πλατό την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν για να διακόψουν την εκπομπή του.

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές, κυρίως δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία έκλεισαν με βροχή δικαστικών αποφάσεων τις εβδομάδες που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου- φώναζαν «δεν μπορούν να κλείσουν το IMCTV» και «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού».

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν θα αναγκάσετε ποτέ τον ελεύθερο Τύπο να σωπάσει» το πλήθος καταδίκαζε το κλείσιμο του δικτύου IMCTV, που υπερασπίζεται τον κουρδικό αγώνα, τον φεμινισμό και την οικολογία.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν από τον χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να προκληθούν επεισόδια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011, είχε ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για το επικείμενο κλείσιμό του, το οποίο διατάχθηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος -και η οποία παρατάθηκε τη Δευτέρα κατά τρεις επιπλέον μήνες αρχής γενομένης από την 19η Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει την εκπομπή συνολικά 12 τηλεοπτικών δικτύων, περιλαμβανομένου του IMCTV, για τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και υποστηρίζουν την «τρομοκρατία». Ανάμεσά τους βρίσκεται δίκτυο που μεταδίδει παιδικά κινούμενα σχέδια στην κουρδική γλώσσα.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!