Απόλλων Σταυρούπολης: O σύλλογος που 21 χρόνια δραστηριοποιείται στο χαντμπολ και “βλέπει ψηλά”





  1. Στην περιοχή της Σταυρούπολης απο το 1995 λειτουργεί ο Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Απόλλωνα. Ο Σύλλογος απο την πρώτη στιγμή είχε δραστηριοποιηθεί στο μπάσκετ, το βόλλευ και το χαντμπολ. Απο το 2008  και μετά λειτουργεί μόνο με το χαντμπολ. Είναι ο μόνος σύλλογος που δραστηριοποιείται σε αυτό το άθλημα. Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στον σύλλογο του Απόλλωνα Σταυρούπολης μέσα απο μια συζήτηση που είχαμε με τον κ Αστέριο Τακίρη, Γενικό Αρχηγό του Α.Ε.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ Σταυρούπολης.



    1. κ Τακίρη πριν μιλήσουμε για το σήμερα θα ήθελα να μας κάνετε μια μικρή ιστορική αναφορά, για την ίδρυση του Απόλλωνα Σταυρούπολης

    Ο Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Σταυρούπολης ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1995, από μια παρέα ονειροπόλων με αγάπη για τον αθλητισμό (και όχι μόνο για την χειροσφαίριση), αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Η έδρα του συλλόγου ήταν από την αρχή η Σταυρούπολη, ενώ από την έναρξη μπήκαμε δυναμικά στο χώρο των αθλημάτων κλειστού χώρου με προπονήσεις σε ...ανοιχτούς χώρους.
Με προπονήσεις σε αλάνες και σε αυλές σχολείων αναπτύξαμε τμήματα Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Πετοσφαίρισης (Ανδρών, Γυναικών και Ακαδημιών).
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ έφτασε στην Β’ ΕΚΑΣΘ Ανδρών και στην Α’ ΕΚΑΣΘ Γυναικών. Παράλληλα ήταν ο μοναδικός σύλλογος στον Δήμο Σταυρούπολης που διατηρούσε ανδρικό τμήμα Πετοσφαίρισης.
Όμως μια νύκτα του 2008, ο ΑΠΟΛΛΩΝ υποχρεώθηκε να διαλύσει όλα τα τμήματά του, εκτός αυτών της Χειροσφαίρισης, ώστε να έχει την δυνατότητα να «χωρέσει» στις προπονητικές ώρες του ΔΑΚ Σταυρούπολης.
Ήταν η χρονιά που ο σύλλογος μας φιλοξενήθηκε από την πρωταθλήτρια A1 γυναικών Σερβίας Vrnjacka Banja. Ο ΑΠΟΛΛΩΝ συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία σε τουρνουά ανδρών και γυναικών στην ομόθρησκη χώρα, ενώ οι πρόεδροι των δύο συλλόγων υπέγραψαν την αδελφοποίηση τους.
Από το 2008 ο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι ένας καθαρά «χαντμπολικός» σύλλογος και με την βοήθεια του τεχνικού μας διευθυντή, Radoman Miroslav, έχουμε φέρει μεγάλα ονόματα του αθλήματος στην Σταυρούπολη.
Με μεγάλη επιτυχία κάθε Μάϊο είχαμε καθιερώσει το πρωτάθλημα βετεράνων νοτιοανατολικής Ευρώπης, με συμμετοχή ομάδων ανδρών και γυναικών από όλη την Ελλάδα, αλλά και τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Δυστυχώς η δύσκολη περίοδος που διανύει η χώρα μας, μας ανάγκασε να αναστείλουμε αυτήν την ετήσια εκδήλωση, που είχε μπει και στο καλεντάρι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αφού τα περισσότερα έξοδα της οργάνωσης αναλάμβαναν οι «ονειροπόλοι» του συλλόγου.
Παράλληλα ο ΑΠΟΛΛΩΝ έγινε μια υπολογίσιμη δύναμη στη ελληνική χειροσφαίριση.
Η ομάδα μας βρισκόταν στις 20 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας αφού συμμετείχε στο ενιαίο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας γυναικών με ταξίδια από τα Χανιά μέχρι την Κέρκυρα και από το Αγρίνιο και την Αθήνα (4 ομάδες) μέχρι και την Αλεξανδρούπολη.
Η Α1 γυναικών αποτελούνταν από 10 ομάδες και η ενιαία Α2 γυναικών από 10 ομάδες.
Πλέον η Α2 εθνική κατηγορία έχει χωριστεί σε ομίλους ανάλογα με την γεωγραφική θέση των ομάδων.

2. Ποια είναι τα τμήματα που υπάρχουν στην ομάδα; Είστε ικανοποιημένος απο την συμμετοχή των αθλητών/τριών:

Όπως ανέφερα και παραπάνω, από το 2008 ο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι καθαρά ένας χαντμπολικός σύλλογος, ενώ παρά τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε και άλλα τμήματα, αυτό δεν υλοποιήθηκε λόγω έλλειψης χώρων.
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε 2016-2017, θα αγωνιστεί στα πρωταθλήματα Α2 Εθνικής Γυναικών, Β’ Εθνικής Ανδρών, ενώ θα συμμετέχει και στα ηλικιακά πρωταθλήματα, όπου έχουμε δημιουργήσει μια καλή παράδοση στα κορίτσια με πανελλήνιες νίκες, κάτι που φιλοδοξούμε να κάνουμε και στα αγόρια.
Η συμμετοχή των μικρών αθλητών και αθλητριών είναι πραγματικά συγκινητική, αφού αναγκάζονται να προπονούνται τις μεσημεριανές ώρες μετά το σχολείο καθώς είμαστε η μοναδική ακαδημία που δεν έχει ώρες προπόνησης το σαββατοκύριακο.
Θα θυμίζω το τουρνουά δημοτικών σχολείων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στο ΔΑΚ Σταυρούπολης και το οποίο πραγματικά δείχνει την αγάπη των μικρών μας φίλων για το άθλημα της Χειροσφαίρισης.
Παρ’όλα αυτά η σχέση μας με την διοίκηση του δήμου μας και του αθλητισμού είναι άριστη και με τις επιπλέον βραδινές ώρες πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα ο σύλλογος.


3. Ποια είναι η έδρα του Απόλλωνα και που βρίσκονται τα γραφεία του; Που μπορεί να σας βρούν οι γονείς;

Η έδρα του συλλόγου μας είναι το ΔΑΚ Σταυρούπολης. Είμαστε στην φάση οργάνωσης μαζί με την ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις, γραφείων σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από κοινού με την υπέροχη εθελοντική οργάνωση της πόλης μας.
Οι γονείς μπορούν να μας επισκεφτούν με τα παιδιά του, στο ΔΑΚ Σταυρούπολης, και να δουν τον τρόπο λειτουργίας και να γνωρίσουν το όμορφο άθλημα της Χειροσφαίρισης, τις ώρες των προπονήσεων των ηλικιακών μας τμημάτων :
Τρίτη 15:00-17:00
Πέμπτη 14:30-15:45
Παρασκευή 14:30-17:00



4. Υπάρχει βοήθεια στο συμβούλιο της ομάδας; Υπάρχουν οι άνθρωποι που βοηθούν σε όποιο πρόβλημα δημιουργείται;

Ο σύλλογος λειτουργεί σαν μια αγαπημένη οικογένεια και αρκετά είναι τα άτομα που εργάζονται, αφιλοκερδώς φυσικά, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς.
Οι γονείς είναι αρκετά κοντά μας κάτι που πιστεύουμε, ότι, με την έναρξη λειτουργίας των γραφείων μας, τον επόμενο μήνα, θα γίνει ακόμη πιο έντονο και δυναμικό.

5. Πόσα χρόνια η ομάδα παίζει σε υψηλό επίπεδο: σε άνδρες και γυναίκες και ποιες οι προσδοκίες σας για την φετινή χρονιά:

Εδώ και μία 15ετία το γυναικείο μας τμήμα πρωταγωνιστεί στα εθνικά πρωταθλήματα. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο φτάσαμε στον τελευταίο αγώνα, με αντίπαλο τον φιλόδοξο και ιστορικό Άρη Θεσσαλονίκης να διεκδικούμε την είσοδό μας στους αγώνες μπαράζ, για την άνοδο της ομάδας, στην Α1 εθνική κατηγορία. Η μεγάλη προσδοκία φυσικά δεν το κρύβουμε, παρά τις δυσκολίες που κρύβει, είναι η άνοδος στην μεγάλη εθνική κατηγορία.
Ο Κώστας Χωρίκης είναι πλέον ο νέος προπονητής του τμήματος. Αποτελεί τιμή για τον σύλλογο η έλευση του και ευελπιστούμε η εμπειρία και οι γνώσεις του, να δώσουν το κάτι παραπάνω στις αθλήτριές μας μέσα στο γήπεδο.
Το ανδρικό μας τμήμα μετά την επανασύσταση του, στόχο έχει όχι την άνοδο, παρά τους πολύ καλούς αθλητές που βρίσκονται στην ομάδα, αλλά να διατηρήσει την ηρεμία που είχε χαθεί και να φτιάξει το καλό κλίμα με τα άλλα τμήματα.
Στα ηλικιακά τμήματα με τον Καραουλάνη Αντώνη ευελπιστούμε φέτος να έχουμε τρεις ή και περισσότερες ομάδες μας, στις τελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων.



6. Ποια είναι τα προβλήματα που συναντάτε στο έργο σας;

Το κυριότερο πρόβλημα είναι η θέση που έχει το άθλημα στην χώρα μας. Τρανταχτό παράδειγμα για το τι συμβαίνει έξω από τα στενά όρια της πατρίδας μας, είναι το γεγονός ότι στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, το άθλημα της Χειροσφαίρισης βρέθηκε στην δεύτερη θέση σε εισιτήρια, πίσω από τον μεγάλο «βασιλιά», το ποδόσφαιρο, και με μεγάλη διαφορά μπροστά από τα επόμενα αθλήματα. Τα ελληνόπουλα είχαν την ευκαιρία να χαρούν το άθλημα μέσα από την ελληνική τηλεόραση και να το γνωρίσουν. Θεωρώ ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Τα ΜΜΕ δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε το άθλημά μας, παρά τις μεγάλες διακρίσεις που έχουν φέρει ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά τις διακρίσεις της εθνικής μας ομάδας. Και φυσικά είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που υπάρχει το avatonpress.gr που έχει αγκαλιάσει το άθλημά μας και τον σύλλογό μας.

7. Υπάρχει στήριξη απο την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης:

Η σχέση του συλλόγου, πάντα ήταν πολύ καλή με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό γιατί πάντα ο σύλλογός μας ήταν μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και τζάκια και προσπαθούσε να σταθεί στο πλευρό κάθε διοίκησης ώστε να την βοηθήσει στο δύσκολο έργο της.
Αυτή την περίοδο η σχέση μας με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, κο Δεμουρτζίδη Δημήτριο, αλλά και με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα αθλητισμού, κο Λαλέ Δημήτριο είναι άριστη.
Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια ιστορίας ο ΑΠΟΛΛΩΝ μπορεί να κάνει χρήση τριών (3) βραδινών προπονητικών ωρών για το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα κάτι που δημιουργεί ευφορία τόσο στους προπονητές όσο και στους αθλητές και τις αθλήτριες του συλλόγου.

8. Σε όλες τις ομάδες στα περισσότερα αθλήματα, λόγω της κρίσης, το οικονομικό είναι μείζον πρόβλημα. Πως είναι οι κατάσταση στον Απόλλωνα Σταυρούπολης: Υπάρχουν χορηγοί:

Από την εποχή των παχιών αγελάδων είχαμε μάθει να ζούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Ευτυχώς τα έξοδα άλλων ετών με μακρινά ταξίδια και ξενοδοχεία ανήκουν, μέχρι ένα σημείο, στο παρελθόν, και μόνο ένα μικρό ποσοστό των παλαιοτέρων εξόδων, καλούμαστε πλέον να καλύψουμε.
Μεγάλοι και δυνατοί παράγοντες της τοπικής οικονομίας πάντα ήταν δίπλα στο σύλλογό μας, με αποκορύφωμα την περίοδο που ζητήσαμε από τον Δήμο Σταυρούπολης την παραχώρηση κοινόχρηστου ανεκμετάλλευτου χώρου για την δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου με ιδία κονδύλια.
Κάτι που δεν έγινε δεκτό, ενώ παράλληλα ο ίδιος χώρος παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτος και δεν αναφέρομαι σε χώρους που ανήκουν σε πρώην στρατόπεδα.
Πάντα υπήρχαν άνθρωποι και επιχειρήσεις που βοηθούσαν το δύσκολο έργο μας με κάθε τρόπο.
Αξιοσημείωτη νομίζω είναι η συνεργασία μας με την «Darmouslis Alexandros LTD». Η εταιρεία με έδρα το Καλοχώρι πραγματικά στάθηκε πολύ δυνατά στο πλευρό του γυναικείου τμήματος, την περασμένη περίοδο, στο δύσκολο δρόμο της Α2 Εθνικής κατηγορίας και ευελπιστούμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.
Δυστυχώς ακόμη δεν μας έχει γνωρίσει όσο θα θέλαμε η τοπική κοινωνία και γι’αυτό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ε.Σ.Χ.Θ. προσανατολιζόμαστε στην διοργάνωση ενός τουρνουά χειροσφαίρισης σε ανοικτό χώρο.
Το άθλημα της χειροσφαίρισης είναι πανέμορφο και λόγω της μεγάλης ελευθερίας κινήσεων που έχει, είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και γρήγορο. Στο άθλημά μας όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ψηλοί και κοντοί γιατί όλοι έχουν θέση μέσα στο γήπεδο, καθώς αυτό που κυρίως γυμνάζει το άθλημά μας είναι το μυαλό!

Ευχαριστώ πάρα πολύ !


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!