Η Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Την επιλογή της Ελευσίνας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021», ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».
«Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα», κατέληξε ο επίτροπος Νάβρατσις.

Σημειώνεται πως οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ξεκίνησαν το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος. Με την πάροδο των ετών, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης διευρύνθηκαν σε μέγεθος και εμβέλεια και συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων και των γειτονικών τους περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την τριάδα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2021 συμπληρώνουν η πόλη Τιμισοάρα στη Ρουμανία και το Νόβι Σαντ στη Σερβία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.

Λ. Κονιόρδου: Η Ελευσίνα «έκανε την υπέρβαση»

«Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συγχαίροντας την νικήτρια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αλλά ταυτόχρονα και τις άλλες δύο υποψήφιες πόλεις που προκρίθηκαν στην τελική διαδικασία, Καλαμάτα, και Ρόδο, «για τη σπουδαία τους προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες». Ωστόσο, η Ελευσίνα «σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις» είπε η Λυδία Κονιόρδου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού όπου και έγινε η ανακοίνωση της νικήτριας πόλης παρουσία της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, της Γενικής Γραμματέως, κας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karel Bartak.

Ρ. Δούρου: Ελπιδοφόρο μήνυμα η επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

«Καλή είδηση που εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα» χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου την επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. «Η επιλογή της πόλης της Δήμητρας και της Περσεφόνης, της εργατούπολης, του πάλαι ποτέ ανθηρού βιομηχανικού κέντρου που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία, εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το μήνυμα του πολιτισμού ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια και παράγοντα υπέρβασης της σημερινής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Μήνυμα οικουμενικό που υπερβαίνει τα όρια μιας πόλης, μιας περιφέρειας και μίας χώρας. Για αυτό και η Ελευσίνα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο μια ευρωπαϊκή επιλογή Πολιτισμού».

Δηλώσεις δημάρχου Ελευσίνας, Γ. Τσουκαλά


«Η δουλειά τώρα αρχίζει. Πρέπει όλοι μαζί, δημοτική Αρχή και πολίτες, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υποχρέωσης που αναλάβαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελευσίνα (μαζί με το Νόβισαντ και την Τιμισοάρα) επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη «να φέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την Ελευσίνα και να αποδώσουμε στην πόλη αυτά που αξίζουν», ενώ απηύθυνε «θερμά συγχαρητήρια» στις άλλες δύο συνδιεκδικίτριες πόλεις (Καλαμάτα, Ρόδος) «για τον αγώνα που διεξήγαγαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!