Ζωντανεύει εγκαταλελειμμένος δημόσιος αστικός χώρος πρασίνου 4,4 στρεμμάτων δίπλα σε Μονή Λαζαριστών και ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -
Ζωντανεύει  εγκαταλελειμμένος  δημόσιος αστικός  χώρος πρασίνου
4,4 στρεμμάτων δίπλα σε Μονή Λαζαριστών και ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά για την αξιοποίηση ενός δημόσιου αστικού χώρου πρασίνου 4,4 στρεμμάτων στην Τερψιθέα της Σταυρούπολης, στο νοτιοδυτικό άκρο του Δήμου, ο οποίος παρέμενε για περισσότερα από δέκα χρόνια εγκαταλελειμμένος, αφιλόξενος, σκοτεινός, τόπος εναπόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών, στοιχεία που υποβάθμιζαν τη γύρω αστική περιοχή.
Πρόκειται για σημαντικότατη έκταση πρασίνου σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, που αναπτύσσεται ανάμεσα στις οδούς Ακριτών και Αγίου Δημητρίου, ως συνέχεια ενός πάρκου πρασίνου εννέα στρεμμάτων (Σοφοκλέους – Ιατρού Γωγούση - Κ. Άγρα), σε άμεση εγγύτητα με τις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα στη Μονή Λαζαριστών και σε κτιριακές εγκαταστάσεις παλιών καπναποθηκών όπου υλοποιούνται  δραστηριότητες της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τμήμα Κινηματογράφου). Ο χώρος γειτνιάζει με τις σχολικές υποδομές των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
(1ο, 2ο, Εσπερινό ΕΠΑΛ) και του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, που φιλοξενούν συνολικά πάνω από 1.500 μαθητές.
Τη δεκαετία του ΄80 η έκταση είχε επιλεγεί για κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής του πρώην Δήμου Σταυρούπολης και ξεκίνησαν από τη Διοίκηση του Δημάρχου Χρήστου Τσακίρη οι πρώτες ενέργειες σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου που όμως δεν ολοκληρώθηκε.
Η Διοίκηση του Δημάρχου Σπύρου Μπαρούτα αποδεχόμενη την πρόταση του Τμήματος  Πρασίνου αξιοποίησε το χώρο ως Δημοτικό φυτώριο και μετά το 2000 η περιοχή σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα υπάρχει περιμετρικά φυτικός φράκτης με πυράκανθους και εσωτερικά φυτική βλάστηση με δένδρα και θάμνους όπως Μέλια, Κερλετόρια, Ευκάλυπτο, Σοφόρα, Χαμαικυπάρισσο, Λιγούστρο, Κερκίδα, Ροδιά, Γιούκα, Αγγελική και Γκυνέριο.
Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση, λειτουργική ένταξη και προσβασιμότητα του χώρου, την προοδευτική μετάβαση από εγκαταλελειμμένο πρώην φυτώριο σε ασφαλή ανοιχτό  χώρο πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από συνεκτικότητα και ενιαία αισθητική εμφάνιση και θα λειτουργήσει ως ανάσα πρασίνου και τοπικός πυρήνας συγκέντρωσης και επικοινωνίας, πόλος έλξης πολιτιστικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, βελτιώνοντας το περιβάλλον ζωής των κατοίκων.
Ήδη πραγματοποιήθηκαν κλαδέματα, αποψίλωση χόρτων και καθαρισμός από τα συνεργεία του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου και του Τμήματος Καθαριότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος - Πρασίνου με τη συμβολή και εργαζομένων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Εκκρεμούν σημαντικές εργασίες ώστε να καταστεί ασφαλής η χρήση του χώρου από τους πολίτες, όπως η τοποθέτηση φωτισμού, η διαμόρφωση εισόδων με απομάκρυνση ή αντικατάσταση  των επικίνδυνων συρματοπλεγμάτων περίφραξης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών, τοποθέτηση συμπληρωματικών κρασπέδων, αποκατάσταση φρεατίων υδροσυλλογής και αγωγών  ομβρίων υδάτων, αντικατάσταση σχαρών, εξομάλυνση επιφανειών, βελτίωση υπαρχόντων διαδρόμων περιπάτου.
Στο σημείο έγινε επιτόπια αυτοψία και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας από υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα επάρκειας φωτισμού, βαθμού ασφάλειας και συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών, ευκολίας πρόσβασης των κατοίκων, που σε συνδυασμό με την καθαριότητα, την επάρκεια και την ποιότητα του πρασίνου  αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία  για την αναβάθμιση του χώρου σε ένα ελκυστικό πάρκο πρασίνου που θα επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην περιοχή, τη σχέση του με το σύνολο της  πόλης και τον άνθρωπο.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τους Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος Αθανάσιο Λαζαρίδη, Καθαριότητας Δημήτρη Αθάνατο και Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνο Πάντση για την πορεία των εργασιών και το συνολικό προγραμματισμό και συνεχάρη τα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους για τις πρώτες ήπιες αλλά αποφασιστικές παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το πρώην φυτώριο και μπορούν να ενισχύσουν την ύπαρξη των ανθρώπων στο χώρο αυτό.

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!