Στείλε την είδηση

Συμβαίνει κάτι σημαντικό στη γειτονιά σου;
Θέλεις να σχολιάσεις κάποιο γεγονός;
Στείλε μας ένα μήνυμα avatonpress@gmail.com

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Γιατί είναι ημερομηνία-ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου

Εφικτή είναι η λύση για το χρέος, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε πριν από λίγο τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του πριν από το Εurogoup της Δευτέρας επεσήμανε ότι «αυτό είναι εφικτό» και πως τα τρία στοιχεία θα έρθουν ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει ακόμα ένα Εurogroup, προγραμματισμένο για τις 5 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνία για το χρέος και να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα - όλα πρέπει να έρθουν και να συμπληρώσουν το παζλ ταυτόχρονα. Θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του προσωπικού του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου και σας λέω ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση αυτό να συμβεί στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι εφικτό, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε». Σημείωσε, δε, ότι θα είναι δύσκολο να οριστεί νέο Εurogroup πριν από το τέλος του έτους, επαναλαμβάνοντας ότι «πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, αν η τρόικα μας πει ότι η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι αυτό της συμφωνίας του Μαΐου και διευκρίνισε ότι όταν μιλάει για χρέος αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Απέδωσε, τέλος, τα περί «ανοίγματος του ασφαλιστικού» στο ότι «κάποιοι έβαλαν τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ στο google translate και δεν κατάλαβαν τι έλεγε».

«Είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε (σ.σ. την εξιολόγηση) εντός του 2016, αλλά αυτό δεν σημαίνει έτσι πως είναι κάτι απλό - θέλει πολύ προσπάθεια δεν θα είναι εύκολο υπάρχουν πολλές σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως για τα εργασιακά, τα θέματα δημοσιονομικής φύσης για το 2017 και 2018, και για αυτά δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από όλους τους 4 θεσμούς» ανέφερε.  Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του χρέους και με τις διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει βιωσιμότητα από τις άλλες πλευρές.  

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «το τι θα γίνει με το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της έκθεσης βιωσιμότητας» και πως «ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση των αποφάσεων που δεν μπορούν να ληφθούν τεχνικά».
 
Επί της ατζέντας, ο αξιωματούχος είπε πως στον τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, θα βρεθούν τα αποτελέσματα της αποστολής ελέγχου της Τρόικας στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τα ως τώρα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος -ειδικά για την Κύπρο- επεσήμανε ότι «μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής παρακολούθησης, μετά το τέλος του προγράμματος έχουμε την τακτική παρακολούθηση για όσο καιρό υπάρχει μεγάλο χρέος».

Διευκρίνισε ότι «είναι κάτι διαφορετικό από την κανονική διαδικασία παρακολούθησης για τις εκτός προγράμματος χώρες», πως «για την Κύπρο αυτή ήταν η πρώτη φορά» και πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.

Προς το παρόν, εξήγησε, πως οι πληροφορίες που έχει από τους ελεγκτές μιλάνε για «δυνατή ανάπτυξη», για μια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα «πολύ καλύτερη από πριν, αν και παραμένουν κάποιες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια». Επιπλέον έκανε λόγο για «δύσκολη κοινοβουλευτική κατάσταση» που εμποδίζει περαιτέρω πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σημείωσε, δε, ότι η Κύπρος «είναι ένα θέμα γεωπολιτικής σημασίας» και τόνισε ότι «είναι η πιθανή επανένωση της νήσου» και ως εκ τούτου το θέμα της κυπριακής οικονομίας θα απασχολεί στο μέλλον το Εurogroup.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου


Πηγή: www.star.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!

^ Αρχή σελίδας