Ε. Αχτσιόγλου: Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με μία συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς το δικαίωμα έχει ουσιαστικά καταργηθεί θέτει ως στόχο η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που επιβεβαίωσε ότι «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με μία συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup».

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναγνώρισε ως ισχυρό όπλο το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την οποία αναγνωρίζουν οι θεσμοί.

Ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με την υπουργό, το ΔΝΤ μιλάει για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δεν έχουν τοποθετηθεί οι υπόλοιποι θεσμοί. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μία σειρά κανόνων και δεσμεύουν και τα όργανα.

«Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι στο μέσο των νομοθεσιών της Ε.Ε.. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο» σημείωσε.

Κατώτατος μισθός. Τόνισε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και αναγνώρισε ότι «θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση. Μετά το τέλος του προγράμματος ο μισθός θα καθορίζεται με απόφαση από την κυβέρνηση, θέση μας είναι να επιστραφεί στους κοινωνικούς εταίρους η απόφαση, θεσμοί επιμένουν να μείνει στην κυβέρνηση».

Δεν έχει τεθεί ζήτημα τριετιών. Υποστήριξε ότι έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού. Οι θεσμοί δεν βάζουν ζήτημα ύψους κατώτατου μισθού, η συζήτηση αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης.

Συνδικαλιστικός νόμος. Σκοπός είναι «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα» ανέφερε.

Αδήλωτη εργασία. Η υπουργός τόνισε ότι σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός ελέγχων, επίσης «πραγματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ. Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

«Έχουμε ήδη οδικό χάρτη με χρονοδιαγράμματα» διαβεβαίωσε.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!