Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα

Στην τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα για απομείωση του ελληνικού χρέους αναφέρονται εκτενώς γερμανικά  και ιταλικά ΜΜΕ.

Στην ηλεκτρονική του σελίδα ο δεύτερος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός δίαυλος ZDF σημειώνει ότι ο Ομπάμα αναφέρθηκε επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σαφήνεια στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το δημοσίευμα διερωτάται: «Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιο βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη;»

«Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πολλάκις εξαγγελθείσα "ομιλία-παρακαταθήκη", την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει «στο λίκνο της δημοκρατίας» πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο», προσθέτει το ZDF.

H Βild σχολιάζει ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με τη Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο».

Ένας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθήνας. Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνια θα βρίσκεται ξανά στο τέλος διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα», φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.

Σύμφωνα με την Bild, «επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Σταϊνμάγερ ως κοινού υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό".

Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, «διότι για τη σωτηρία της η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε ένα σεντ».

«Ο νέος Ομπάμα ξεκινά από την Ευρώπη. Η λιτότητα από μόνη της δεν δημιουργεί ευημερία», τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο η ιταλική «Repubblica».

Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει με έμφαση τη θέση του Αμερικανού Προέδρου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα δικαιούται μια απομείωση του χρέους, η οποία να σταθεροποιήσει την οικονομία και να θέσει τέλος στις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασε ο λαός της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «ο πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας είναι η Γερμανία».

Η «Repubblica» προσθέτει ότι «ο Ομπάμα θα εκθέσει την ουσία του μηνύματός του στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος».

«Ο Ομπάμα θέλησε να επαινέσει τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν την κρίση» γράφει η «La Stampa», με αναφορά και στη δήλωση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, κατά τον οποίο «οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

Όπως υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η δήλωση του Ομπάμα σχετικά με τη «ζωτική συμμαχία» της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη και έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία αμφισβήτησε την αρχή της αμοιβαίας παροχής στήριξης, την οποία πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες», γράφει η αριστερή εφημερίδα «Il Manifesto».

«Ο Ομπάμα ουσιαστικά ζητά από τους Ευρωπαίους να δείξουν πολιτική συνοχή, με κοινές προθέσεις, και να εγκαταλείψουν την οδό της λιτότητας, η οποία οδηγεί μόνον σε οικονομική αποτελμάτωση και νέα δυσαρέσκεια», προσθέτει η εφημερίδα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!