Στη «σύνταξη» ο Σαρκοζί, προβάδισμα Φιγιόν για το χρίσμα της κεντροδεξιάς

Μετά την συντριπτική ήττα του Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προκριματικών της γαλλικής κεντροδεξιάς, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και πάλι σήμερα για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές του 2017, με τη μονομαχία μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί (2007-2012), επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο με 44% και είναι πλέον το φαβορί της διαδικασίας.

Στον δεύτερο γύρο την επόμενης Κυριακής θα αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ (28,6%), επίσης πρωθυπουργό (1995-1997) υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. 

Οι πρώτες προκριματικές εκλογές της γαλλικής ακροδεξιάς είχαν μεγάλη συμμετοχή, καθώς ψήφισαν 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα κεντροαριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο 2017. Έτσι πιθανή θεωρείται μία μονομαχία ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροδεξιάς και την επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

Ο Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62

Εχοντας έλθει τρίτος στις προκριματικές, ο Σαρκοζί εξουδετερώθηκε, έχοντας συγκεντρώσει το 20,6%. Αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θέλουν, αλλά καλώντας τους «να μην πάρουν ποτέ τον δρόμο των άκρων».

«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», γράφει σήμερα η Liberation. 

Φιγιόν VS Ζιπέ

Στο περιθώριο της μονομαχίας Ζιπέ - Σαρκοζί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιγιόν κατέγραψε άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Ο 62χρονος χαμηλών τόνων πολιτικός είχε δηλώσει το 2007 ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.

Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στο τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Απέναντί του, ο 71χρονος, απόμακρος, αλλά μαχητικός Ζιπέ, άργησε να ασχοληθεί με το πρόγραμμα του Φιγιόν. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φιγιόν.

Οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα της κεντροδειξάς θα έλθουν αντιμέτωποι στην τελευταία τηλεμαχία το βράδυ της Πέμπτης.

Οι υποστηρικτές του Ζιπέ πέρασαν αμέσως στην επίθεση. «Είμαι έκπληκτος από τις ανακολουθίες του οικονομικού προγράμματος του Φρανσουά Φιγιόν, είμαι ανήσυχος για τον διπλωματικό προσανατολισμό. Η εγγύτητά του με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της Γαλλίας και των χριστιανών της Ανατολής», δήλωσε ο βουλευτής Ερβέ Μαριτόν.

Δημοσκόπηση της Opinionway που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής δίνει τον Φιγιόν νικητή με 54%, απέναντι στον Ζιπέ με 46%. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!