Θρίλερ διαρκείας στις τράπεζες

Βαραίνει το πολιτικό θερμόμετρο σε ό,τι αφορά το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς αλλεπάλληλα είναι τα επεισόδια που σηματοδοτούν τη ρήξη μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και ΤΧΣ. «Η διοίκηση μιας τράπεζας δεν μπορεί να αγνοεί το βασικό της μέτοχο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χθες, ερωτηθείς σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα στα διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην επιλογή τραπεζικών διοικήσεων, όμως το ρήγμα μεταξύ ΕΤΕ-ΤΧΣ πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Και ενώ ο κ. Τζανακόπουλος κατέληγε πως στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, εν τούτοις το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών αποτελεί μία σημαντική παράμετρο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή και η ΝΔ «σήκωνε» πολιτικά στην ατζέντα της την μη ολοκλήρωση των διαδικασιών εξεύρεσης διοικήσεων στις τράπεζες.

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζών, ευθύνες στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς επέρριψε η Νέα Δημοκρατία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μίλησε για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δηλαδή για την Τράπεζα Πειραιώς και για την Εθνική Τράπεζα. Η πρώτη δεν έχει ακόμη διευθύνοντα σύμβουλο και στη δεύτερη η διοίκηση τελεί υπό καθαίρεση λόγω της σύγκρουσης με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωνε πως η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε αναδείξει τους κινδύνους που προέκυπταν σε ιδιοκτησιακό, επιχειρησιακό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, από την τελευταία, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. «Συνέπεια αυτής είναι ο ρόλος του ελληνικού δημοσίου στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα να έχει αποδυναμωθεί, αφού το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 20% από 60%. Η κυβέρνηση, όπως και οι Θεσμοί, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει, και τα οποία συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οφείλουν, να δώσουν, ταχύτατα, τη βέλτιστη λύση στη διοικητική εκκρεμότητα που παρατηρείται σε συστημικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», σημείωνε. Ευθύνες στο Μαξίμου απέδιδε χθες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως δύο τράπεζες στην παρούσα φάση «δεν έχουν διοίκηση».

Πέρα όμως από την πολιτική ατζέντα, οι εξελίξεις στο θέμα τα Εθνικής δείχνουν να αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη.

Ετσι προχθές και ενώ η διοικητική κρίση της τράπεζας έδειχνε να εκτονώνεται, οι διαφορετικές επιλογές του Δ.Σ. της τράπεζας από εκείνες του ΤΧΣ σε ό,τι αφορά το θέμα της επιλογής προέδρου της ΕΤΕ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της Εθνικής Tράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες.

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.

Λίγη ώρα αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε πως ο κ. Δραγασάκης είπε στον κ. Φραγκιαδάκη ότι «σε περίπτωση που το 40% της Εθνικής Τράπεζας ανήκε σε ιδιώτη μέτοχο και όχι στο ΤΧΣ, το ΔΣ της Τράπεζας, μετά τις ενέργειές του, είναι αμφίβολο αν θα παρέμενε στη θέση του».

Το ζητούμενο λοιπόν όπως όλα δείχνουν προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην ΕΤΕ είναι η παραίτηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Τραπεζικοί κύκλοι δεν απέκλειαν ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΤΕ καθώς ο κ. Φραγκιαδάκης δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις για να αποχωρήσει. «Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να παραμείνεις στη θέση σου» ήταν το μήνυμα που του έστειλαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Ας σημειωθεί πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ο κ. Τσιτσιράγκος απέσυρε το ενδιαφέρον του για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΤΕ δεν είχε ανθυποψήφιο να αντιπαρατάξει στην υποψηφιότητα του κ. Π. Θωμόπουλου. Επομένως δεν είχε τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης γενικής συνέλευσης και έτσι άφησε το θέμα ανοιχτό.

Πειραιώς
Με την Πειραιώς να μην έχει ολοκληρώσει τη διοικητική της διαδικασία (θα πρέπει να κλείσει το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου ενώ έχει ήδη οριστεί πρόεδρος) και με τη διοίκηση της ΕΤΕ σε εκκρεμότητα (αν δεν παραιτηθεί ο κ. Φραγκιαδάκης ενδέχεται η σύγκληση της συνέλευσης να οδηγήσει σε κατάπτωση όλο το διοικητικό συμβούλιο) τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στο σύνολό τους έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιεστικά ζητήματα, όπως την επαναφορά καταθέσεων, τη μείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

 

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!