«Θερίζουν» στην Ελλάδα τα ανθεκτικά μικρόβια

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του πρώην βουλευτή κ. Αθανασίου Πλεύρη, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, «η κατάσταση του είναι σταθερή, αλλά εξακολουθεί να εκτιμάται ως ιδιαίτερα κρίσιμη».

Ο κ. Πλεύρης υποβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε μια αγγειοπλαστική επέμβαση, κατά την οποία φαίνεται ότι προσβλήθηκε από ένα δυνατό και ανθεκτικό μικρόβιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το μικρόβιο του σταφυλόκκοκου, που έχει βαριά επίπτωση στον οργανισμό του ασθενούς, προκαλώντάς του σήψη. Ιατρικές πηγές εξηγούν πως η σήψη είναι μια γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού έπειτα από μία λοίμωξη. Η αντίδραση αυτή είναι συστηματική, δηλαδή προσβάλλει όλο το σώμα και όλα τα όργανα του ασθενούς και θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο.

Ο σταφυλόκκοκος περιλαμβάνεται στη λίστα με τα μικρόβια τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Η Ελλάδα μάλιστα συγκαταλέγεται σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ συνεχίζει να είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Αναπόφευκτη συνέπεια της διασποράς των ανθεκτικών μικροβίων και της χρήσης των αντιβιοτικών, αποτελεί η έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, με αύξηση της διάρκειας νοσηλείας, της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, καθώς και δυσλειτουργία και σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Υγειονομικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 και 23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στοιχεία του ECDC (το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) καταδεικνύουν ότι σε Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, η αντίσταση στα πιο πρόσφατα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα ενδημικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σ’ αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνει, με οκτώ χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και τρεις χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις τρεις χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.

Δυστυχώς και στη χώρα μας σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Δημήτρη Κούβελα, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχική ίωση, έχει την τάση να προχωρεί σε χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό και την κοινωνία.

Η χρήση αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει σειρά ανεπιθύμητων δράσεων. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η αντιβίωση δεν ενδείκνυται παρά μόνο στη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο.

Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και είναι άμεση ανάγκη να περιοριστεί με κάθε τρόπο.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!