Η εβδομάδα των παθών για την Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Ομπάμα και της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Διαβολοβδομάδα» περιμένει την ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 48 ώρες αργότερα.

Στόχος των Αρχών οι κινητοποιήσεις να γίνουν απρόσκοπτα, καθώς εικόνες από τυχόν επεισόδια θα μεταδοθούν σε όλον τον κόσμο και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα. Αυτό θα είναι μια καλή πρόβα τζενεράλε για την Πέμπτη το απόγευμα που το κέντρο της Αθήνας θα «κλείσει» εκ νέου λόγω της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ολα αυτά συμβαίνουν μετά το «χτύπημα» με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας που ανάγκασε τους επιτελείς της Αστυνομίας να επανεξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα υψηλού συμβολισμού είναι πιθανό λόγω της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν: «Εξετάζουμε τα πάντα και σχεδιάζουμε τα μέτρα με βάση κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο. Λαμβάνουμε υπόψη το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία αλλά και τις προκηρύξεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και τα καλέσματα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις από τον Ρουβίκωνα και άλλες ομάδες. Το τελικό σχέδιο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου και οι τελευταίες "πινελιές" στο σχέδιο ασφαλείας θα μπουν στη συνέχεια, ίσως τη Δευτέρα, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα και τις τελευταίες πληροφορίες. Το σχέδιο στηρίζεται στην επιτυχημένη συνταγή των Ολυμπιακών Αγώνων με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις που θα διατεθούν θα είναι ευέλικτες, δηλαδή θα έχουν δυνατότητα άμεσης μετακίνησης όπου αποφασιστεί, ενώ θα υπάρχουν και εφεδρικές».
Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι παρά τις πολλές προκλήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα «τα πράγματα και ως προς την αστυνομική πλευρά του θέματος αλλά και σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινωνία θα πάνε καλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες επί ποδός θα είναι 3.000-4.000 αστυνομικοί από ειδικές δυνάμεις, ΜΑΤ, υπηρεσιών τάξης και ασφάλειας, ενώ θα συνδράμουν και περισσότεροι από 500 αμερικανοί πράκτορες.

Τις προηγούμενες ημέρες οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν εξονυχιστικά τους χώρους όπου αναμένεται να κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Επιπλέον σε κάθε μετακίνηση οι δρόμοι θα κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε κομβικά σημεία θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείνουν προσωρινά σταθμοί του μετρό όταν μετακινείται ο αμερικανός πρόεδρος. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας θα υπάρξουν τροποποιήσεις τόσο σε δρομολόγια όσο και σε στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Κλείνουν σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα μείνουν, λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής, Ευσαγγελισμός, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Συγγρού - Φιξ από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και για όσο χρειαστεί σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, στο διάστημα 10.20 - 11.20 π.μ. δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό και του προαστιακού από και προς το αερδοδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, κάτι το οποίο βρισκόταν σε διαβούλευση το απόγευμα της Δευτέρας με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, οι συρμοί του μετρό θα φτάνουν μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τη ΣΤΑΣΥ, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, το τραμ θα λειτουργήσει από τις 21:00 και μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Ανακοίνωση ΟΑΣΑ


Λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ. ΑΣ., ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες από 06:00 της 15.11.2016 έως 06:00 της 18.11.2016.

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια από το Ελ. Βενιζέλος

Σημειώνεται ότι καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης του αμερικανού προέδρου. Αν και το ακριβές πρόγραμμα δεν θα ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, παρόλα αυτά η άφιξη αναμένεται αύριο, Τρίτη, από τις πρωινές και μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Με ανάρτηση στα social media, προειδοποιούνται οι επιβάτες που θα ταξιδεύουν αυτές τις ώρες να υπολογίσουν επιπλέον χρόνο γαι την πρόσβασή τους στο αεροδρόμιο.

Απαγορευτικό συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας λόγω Ομπάμα

Ειδικότερα «ανακοινώνεται ότι «με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπαρακ Ομπάμα (15 και 16-11-2016), δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία».

Η απαγόρευση ισχύει:

1) Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς: Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

2) Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου  Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

3) Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου  Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη) , στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

4) Aπό 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).

Aκόμη θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες  κυκλοφοριακές συνθήκες. Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».

Επιπλέον αποφασίστηκε από το Λιμενικό Σώμα η λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή.

Ουσιαστικά, το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πέραν όλων των άλλων μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε και κλείσιμο σταθμών του μετρό. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε: «Οι πολίτες στο κέντρο θα ταλαιπωρηθούν κάποιες ώρες. Δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με αφετηρία το Πολυτεχνείο και προορισμό την αμερικανική πρεσβεία, το απόγευμα της Τρίτης (από ώρα 17.00 και μετά) έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πιο αναλυτικά

Παρ' όλ' αυτά, ήδη ομάδες αντιεξουσιαστών απευθύνουν κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικά:

  • Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης καλεί η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).
  • Την ίδια ημέρα, στις 5.30μμ, επίσης στο Πολυτεχνείο, θα συγκεντρωθούν η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και η «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».
  • Στις 6 μμ της Τρίτης, και πάλι στο Πολυτεχνείο, συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οργανώνουν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών και της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ).
Τόσο ο Ρουβίκωνας, όσο και οι Πυρήνες της Φωτιάς προτρέπουν δημοσίως τους αναρχικούς, με αναρτήσεις τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, να «υποδεχτούν όπως του αρμόζει» τον αμερικανό πρόεδρο και να «χαλάσουν τη γιορτή».

Κινητοποίηση κατά της επίσκεψης Ομπάμα οργανώνουν και εργαζόμενοι-φοιτητές:

  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί την Τρίτη στις 6.30 μμ στην Ομόνοια, σε συλλαλητήριο που οργανώνει, από κοινού με το ΠΑΜΕ, τα εργατικά συνδικάτα, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους συλλόγους γυναικών και φοιτητικούς συλλόγους.
«Όλοι στους δρόμους και στα συλλαλητήρια για την επίσκεψη Ομπάμα» προτρέπει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), που υποστηρίζει ότι «η παρουσία του αμερικανού προέδρου αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας».

Με τη σειρά της, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια της Τρίτης και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, «ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, στην κυβερνητική πολιτική της σύμπλευσης με τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΔΝΤ-ΕΕ-ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η επίσκεψη Ομπάμα «είναι πρόκληση για το λαό, τη νεολαία μας και την ιστορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Γίνεται τις μέρες αγωνιστικής τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σφραγίστηκε από το "Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου, που βάφτηκαν με το αίμα των εξεγερμένων».

«Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν να το κάνουν, αλλά σε περιοχές όπου δεν θα κινηθεί ο αμερικανός πρόεδρος» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών.



Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!