Συγκλονιστική ομιλία του Ομπάμα για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία [ΒΙΝΤΕΟ]

Λέγοντας στα ελληνικά «γεια σας» και «καλησπέρα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Ιδρυμα Νιάρχος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μια ιστορική ομιλία που πολλούς επαίνους για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία και με πολλά... ελληνικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που απέδειξε ότι είναι τρομερά επικοινωνιακός αλλά και ιδιαίτερα φιλέλληνας.

Μια ομιλία που έκλεισε με ένα «Ζήτω η Ελλάς»

Σας ευχαριστω για την γενναιόδωρη υποδοχή!

Γεια σου, Ελλάδα. "Γεια σας, καλησπέρα". Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω

Ακουσα, έμαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού! Το είπε και στα ελληνικά. Ηθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας.

Αναφέρθηκε στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους έλληνες και πολλοί Ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, είπε ο Ομπάμα. Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου ήταν ερήπεια. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι εχουμε ελεύθερη βούληση. Εδω ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος (πάλι στα ελληνικά.)

Και ανέλυσε την έννοια της λέξης Κράτος. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους. Οχι μόνο για την πλειονότητα αλλά και για την μειονότητα.

Αυτές οι έννοιες γεννήθηκαν σε αυτή την γη. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Συνταγμα για όλους του πολίτες. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων.

Φιλότιμο

Γνωρισα νεους ανθρώπους που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου σε κάθε γωνια του κόσμου. Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζουμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Μίλησε για φιλότιμο (παλι ελληνικα). Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν μ' εμας.

Η φλόγα της Αθήνας

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστουν την δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανα τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα πολέμων. Ομως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι ποροπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία.

Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα όμως μπορώ να πω οτι μετά από 8 χρόνια στην προεδρία κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Αυό που πιστεύω είναι ότι η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής να είναι μέλος μια ευρυτερης κοινότητας αυτά είναι παγκόσμια. είναι κάτι που καιει σε κάθε παγκόσμια καρδια. Γι αυτο κάποτε ένας έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και σε χώρες που παλεψαν για την ελευθερία τους. Σε κάποιες χωρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Ωστόσο η δική μας τροχιά ως χώρα είναι να στηρίξουμε όσους διακυβερνούν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στον ιδεαλισμό είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίζουν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Οι χώρες με δημοκρατία είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες σημαίνουν ευημερία.

Αναφέρθηκε στους νεους που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το ιντερνετ. Εκεί που δεν υπάρχουν ελευθερίες οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες.

Για την ελληνική οικονομία

Εδω στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορουμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι έλληνες. Εγω το κατανοώ. Ενα μερος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που εγιναν. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστηριξη των ΗΠΑ και θα συνεχώση να λεω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθουν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονμία. Το χρεος είναι το κλειδί για να ανακάμψε η Ελλάδα. Ολοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλου. Να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες.

Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε κατα των πιθανοτήτων. Η οικονομία είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Αυτό με φέρνει σε άλλη μια πρόκληση. Πως αυτός ο πολυμορφικός κόσμος μπορεί να βοηθήσει τα δικαιώματα των πολιτών. Η δημοκρατία γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχουν άνθρωποι απο διαφορετικα περιβαλλοντα και προσπαθουν να συμβιώσουν.

Περισσότερη δημοκρατία

Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων δείχνουν ότι περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Στο ΝΑΤΟ ειμαστε μια συμμαχία δημοκρατιών. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία πιο ισχυρή παρα ποτε. Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βιας. Ηθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS. Οι δημοκρατίες βιηθούν τους πρόσφυγες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει μεγαλύτερη συμπόνοια απ' ότι στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε μόνοι σας.

«Η δημοκρατία όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς» ανέφερε και χρησιμοποίησε ρήση του Τσώρτσιλ που είπε οτι η δημοκρατία είναι αντιδημοφιλής εκτός από όλες τις άλλες.

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο Ομπάμα επαίνεσε το ρόλο της χώρας η οποία επέδειξε συμπόνια και τόνισε: « Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν διαφορές μεταξύ εθνών».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι η δημοκρατία μας επιτρεπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Όλα μπορουν να διορθωθουν. Κατα την διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρυναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες. Καλωσορίζουμε όλους όσοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Εδώ που γενννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις ιδέες με τις οποίες διαμορφώθηκε η ζωή μας. Αναφέρθηκε στην ελευθεροτυπία, την ανεξιρθησκεια, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωματων, τον διαχωρισμό των εξουσιών, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ακόμα και αν ο υποψήφιος που υποστηρίζετε δεν κερδίζει πάντα. Η δημοκρατία εξαρτάται μετα απο κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα από την μετάβαση. εγω και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. 

Μετάβαση στον Τραμπ

Μιλώντας για τη μετάβαση στο νέο πρόεδρο Ντ. Τραμπ τόνισε: «Γι' αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει οτι μπορεί για ναδιασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο αλλά αυτό πρέπει να γίνει, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κραταμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα.

Τα τελευταια χρόνια έχουμε δει δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η πρώτη εμπλέκει το παραδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Οι δυνάμεις της τεχνολογίας που δημιούργησαν πλούτο εμφάνισαν και ελαττώματα. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ.

Ολα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είδαμε όμως σε πολλές χώρες μια ασυνέχεια.

Κοινωνικές ανισότητες

Αναφέρθηκε στα χαμηλά ημερομίσθια και τις απολύσεις. Για τα σωματεία που δεν μπορούν να διαπραγματευθούν. Επιπλέον υπάρχουν οικογένειες που εργάζονται ακομα και τα παιδια. Αυτό που είδαμε είναι οτι η παγκοσμιοποιημένη άποψη ενισχύει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελιτ ζουν σε διαφορετικό κοσμο, δεν πληρωνουν φόρους και χειραγωγουν τους ανθρωπους. Αυτοί συλλεγουν μεγαλο πλούτο ενω η μεσαια ταξη παλευει καθημερινά. αυτη η ανισότητα αποτελει μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Τωρα, όμως κατι τετοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτο. Ολοι έχουν ενα κινητο και μπορουν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο.

Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα επιτεύγματά τους. Με τις ανισότητες μπορούμε να οδηγηθούμε στην ύφεση, είπε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν εποχές όπου ακούγονται φωνές κατα της τεχνολογίας. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί. Καποιοι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους. Το είδαμε και με το Brexit. Όμως έχοντας κατα νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο.

Δεν μπορουμε να κοιταζουμε προς τα πισω. Να κινούμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ χωρών. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιποποίησης απαιτεί κάποιες διορθώσεις. Ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορουν ολοένα και λιγότερους. Γνωρίζουμε το μονοπάτι χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει όμως να έχουμε την θέληση να το πράξουμε.

Εκπαίδευση νέων

Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι καλύτερο για τους νεους ανθρώπους. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να ενδυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο ώστε το διχτυ ασφαλείας να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους και να μπορούν όλοι να ξαναβρούν θέσεις εργασίας. Να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας. Να έχουμε την υποστήριξη των εργαζομένων. Ακόμα και αν υπάρχει ένα ελεύθερο εμπόριο να μπορουν οι εργαζομενοι να βλέπουν τα πλεονεκτήματα.

Για τη δική του θητεία

Ανέλαβα τα καθήκοντα μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ολοι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Ειχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Τα λέω όλα αυτα όχι γιατί επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Η δική μας εργασία κρίνεται ατελής. Υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το μέλλον τους που δεν έχουν καλές απολαβές. Όμως οι πολιτικές που σας περιέγραψα δείχνουν το μονοπάτι. Όταν οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον δεν θα στραφουν σε σκοτεινες δυνάμεις.

Πολιτισμός

Στον κόσμο μας βλέπουμε αυτό το μείγμα δυνάμεων που είναι δύναμη αλλά και αντικείμενο συγκρουσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πως ζουν οι αλλοι και αισθάνονται απειλουμενοι αν καποιοι δεν ακολουθουν την πεπατημένη. Είμαστε σε μια πραγματικότητα που οι πολιτισμοι συγκρουονται και καποιοι θα βρουν καταφυγιο στον εθνικισμο. Σε χώρες που εχουν μπει τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει καχυποψία και κάποιες ελιτ εχουν απομακρυνθεί από την καθημερινότητα των πολιτών.

Η φωνή όλων

Ανθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνησεις τους. Εμε΄ς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδω στην Ευρωπη η πρόοδος που ε΄χει συντελεστεί είναι συμαντικά στοιχεία. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτευγματα στην ανθρώπινη ισυορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρώπη.

Πως μπορουμε να διαπιστώσουμε ότι ακούγεται η φωνη όλων; Πως μπορουν να είναι σίγουροι ότι οι αποφασεις που λαμβάνονται εχουν αντίκτυπο στην ζωη τους; Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλιες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών.

Πολλές φορές άνθρωποι είναι πιο κυνικοι γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι' αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κατι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά. 25 αιώνες μετα την διδαχή από την Αθήνα η πίστη μου και η δική μου ματια. Η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικα ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Φυσικά η δικαιοσύνη είναι το κλειδί.

Ο πολίτης

Το πιο σημαντικό αξίωμα δεν είναι του προέδρου αλλα του πολίτη. Σε όλα τα έθνη, τις χωρες μας πάντοτε οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τις αξίες και τα ιδανικά που θα μας διακατέχουν. Τον δήμο (ελληνικα) που αποτελείται από εμας. Ζητω η Ελλάς ανέκραξε ο αμερικανός Πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε Live:

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!