Η Αθήνα στο τετ α τετ Ομπάμα - Τραμπ

«Είναι σημαντικό για εμάς να θυμόμαστε, μια-δυο μέρες μετά τις εκλογές, ότι είμαστε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, αλλά πρώτα είμαστε Αμερικανοί και πατριώτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα ακούσουν οι περισσότεροι», πρόσθεσε.

Ο Έρνεστ είπε ότι η συνάντηση του Ομπάμα με τον εκλεγμένο διάδοχό του Τραμπ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκόμισε από τη συνάντηση τη βεβαιότητα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι δεσμευμένος σε μια αποτελεσματική, ομαλή μετάβαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ασφαλώς ο Ομπάμα και ο Τραμπ δεν επέλυσαν τις πολιτικές τους διαφορές, χαριτολόγησε ο Έρνεστ, αλλά συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και η συνάντησή τους ήταν «λίγο λιγότερο άχαρη από ό,τι κάποιοι μπορεί να ανέμεναν».

Ο απερχόμενος και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν μια συνάντηση που διήρκεσε 90 λεπτά για την οποία συζήτησαν σχετικά με διάφορα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ήσαν και οι επισκέψεις που θα κάνει ο Ομπάμα τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

«Συζητήσαμε για πολλά, ορισμένα θαυμάσια πράγματα, (αλλά και) για ορισμένες δυσκολίες», ανέφερε νωρίτερα από την πλευρά του ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως ο Ομπάμα του εξήγησε «ορισμένα από τα σπουδαία πράγματα που έχουν επιτευχθεί», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης έγινε χωρίς να είναι παρόν κανένα στέλεχος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ομπάμα προσφέρθηκε να κάνει «ό,τι μπορεί» για να συμβάλει να επιτύχει ο Τραμπ όταν αναλάβει την προεδρία την 20ή Ιανουαρίου και κάλεσε τη χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε διότι αν επιτύχετε εσείς, επιτυγχάνει η χώρα», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης.

Η χαλαρή, φιλική συμπεριφορά του Ομπάμα και του Τραμπ μπροστά στις κάμερες δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με τις σφοδρές συγκρούσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τραμπ αποκαλούσε επί μήνες «καταστροφικές» τις πολιτικές του Δημοκρατικού προέδρου, από τον τομέα της υγείας μέχρι τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ο Ομπάμα χαρακτήριζε καθημερινά «ακατάλληλο» για την προεδρία της χώρας του τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Αλλά πλέον ο τόνος έχει αλλάξει εντελώς. Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε μία ημέρα μετά τις εκλογές ότι θα μιμηθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και θα εγγυηθεί μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Τραμπ, όπως είχε συμβεί το 2008.

Από την πλευρά του Τραμπ, μια ένδειξη της πιθανής αλλαγής της στάσης του είναι πως οι πιο προκλητικές προεκλογικές προτάσεις του, όπως το να απαγορευθεί η είσοδος όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν αφαιρεθεί από τον επίσημο ιστότοπο του εκλεγμένου προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!