Αποχαιρετώντας τον «πατέρα» της κουβανικής επανάστασης

Ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα λέει το τελευταίο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο που απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών. Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος εννέα ημερών. Η κηδεία του Φιντέλ θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

«Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσή του για το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

«Με την απώλειά του», σημειώνει, «η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘‘κομαντάντε’’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της».

«Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο», αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον Φιντέλ Κάστρο, και προσθέτει: «η Iστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς».

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο twitter: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία».

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό,» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος. Παραθέτει στη συνέχεια στοιχεία της ζωής και της δράσης του.

«Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Hasta la victoria siempre», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και απέραντο σεβασμό τον ηγέτη  της Κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο και απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον Κουβανικό λαό και το ΚΚ Κούβας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τη δράση του, ο Φιντέλ Κάστρο συμπύκνωσε τη θέληση του Κουβανικού λαού για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Μέχρι το τέλος  της ζωής του, ο Φ. Κάστρο αγωνίστηκε για τις αξίες αυτές, εμπνέοντας με το παράδειγμά του όχι μόνο τον Κουβανικό λαό, αλλά τους λαούς ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, και τελικά τους λαούς του κόσμου, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αψηφώντας υπέρτερες δυνάμεις που δυνάστευαν τη χώρα του για δεκαετίες, ο Φ. Κάστρο δίδαξε τι πάει να πει αξιοπρέπεια, αγώνας, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κουράγιο και πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού» σημειώνει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Και καταλήγει: «Οι αγώνες του αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το άστρο του Φιντέλ Κάστρο θα λάμπει για πάντα».

«Ακόμα και την ημέρα του θανάτου του, έγραψε ιστορία» σημειώνει η Λαϊκή Ενότητα για το θάνατο του Κουβανού ηγέτη και εξηγεί:

«Ο θάνατος του συνέπεσε με τον γιορτασμό των 60 χρόνων από την αναχώρηση της θρυλικής μικρής "Granma " , όπου ο ο ίδιος ο Φιντέλ, ο Τσε και μια χούφτα νεαρών επαναστατών ξεκίνησε το αντάρτικο από τις ακτές της Κούβας, στις 25 Νοέμβρη του 1956».

Το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συνεχίζει: «Ο αποχαιρετισμός στον Φιντέλ, δεν μπορεί να είναι μια συνηθισμένη και τυπική διαδικασία.

Ο Φιντέλ υπήρξε μια ιστορική προσωπικότητα τεραστίων διαστάσεων που σφράγισε με την παρουσία του, όχι μόνο την πορεία την νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης , αλλά και την ίδια τη συνείδηση εκατομμυρίων , κομμουνιστών, επαναστατών, δημοκρατών πολιτών σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί από εμάς στην Ελλάδα, μάθαμε, διαβάσαμε, παρακολουθήσαμε, θαυμάσαμε και εμπνευστήκαμε από τα λόγια του και τα έργα του.

Νιώθουμε ότι η φυσική του απώλεια δεν θα στερήσει από τον Κουβανικό λαό την ακατάλυτη σχέση του με τις ιδέες του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα , τον ακούραστο αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα για δικαιοσύνη και προκοπή.

Αντίθετα, θα δυναμώσει τον αγώνα του λαού του, των λαών της μαρτυρικής Λατινικής Αμερικής, τον αγώνα των λαών σε κάθε γωνία της γης, για τα πιο αγνά , πανανθρώπινα ιδανικά που ενέπνευσαν και θα εμπνέουν γενιές».

Για να τιμήσουν διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα, τον Φιντέλ, «δεσμευόμαστε να παλέψουμε με αφοσίωση για τις αντιϊμπεριαλιστικές ιδέες, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, για την δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση που μπορεί να δώσει στο λαό μας και σε όλους τους λαούς την πραγματική εναλλακτική οδό που ανοίγει νέους δρόμους ειρήνης και προκοπής.

Αυτό, μάλλον, θα ήθελε και ο ίδιος ο Κομαντάτε».

Η ΛΑ.Ε. εκφράζει τα πιο θερμά, αγωνιστικά και συντροφικά της συλλυπητήρια στον Κουβανέζικο λαό και τους συντρόφους του και καταλήγει με το: «Hasta la victoria siempre comandante!».  


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!