Καμμένος όπως Ερντογάν: Σενάρια για έφοδο στο κόμμα

Ειδικότερα στελέχη των ΑΝΕΛ φοβούνται ότι ο κ.Καμμένος θα επιχειρήσει σήμερα να παρακάμψει την καταστατική διαδικασία του συνεδρίου η οποία προβλέπει ότι εκλέγεται το εκτελεστικό συμβούλιο το οποίο θα εκλέξει στη συνέχεια γραμματέα του κόμματος.

Το σενάριο... εφόδου προβλέπει ο κ.Καμμένος να προτάξει την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στον ανασχηματισμό, καθώς από πέντε υπουργεία πήρε επτά, καθώς και ότι... έφαγε το Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, να επιχειρηματολογήσει ότι το κυβερνητικό και γενικότερο πολιτικό βάρος των ΑΝΕΛ είναι δυσανάλογο με την έννοια ευρύτερο σε σχέση με το κόμμα και να ζητήσει εν λευκώ εντολή για να ορίσει δια βοής όποια πρόσωπα επιθυμεί και να κάνει όποιες αλλαγές θέλει.

Σε αυτό όμως το σχέδιο όπως όλα δείχνουν θα σταθεί εμπόδιο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Παναγιώτης Σγουρίδης, τον οποίο ο κ.Καμμένος θεωρεί πολύτιμο καθώς προέρχεται από το “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ” και αποτελεί συνεπώς το “κεντροαριστερό άλλοθι” των ΑΝΕΛ. Καθώς λοιπόν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί προστριβές με τον κ.Σγουρίδη, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μία κρίση με άγνωστες συνέπειες στο κόμμα που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία ως ο δεύτερος εταίρος στην κυβέρνηση.

Φήμες πάντως αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του κ.Καμμένου ήταν να προτείνει για αντιπρόεδρο του κόμματος το Βύρωνα Πολύδωρα, την υποψηφιότητα του οποίου για την προεδρία του ΕΣΡ (η οποία όμως έληξε... άδοξα στην προηγούμενη Διάσκεψη Προέδρων) φαίνεται πως είχε υποστηρίξει, δηλώνοντας μάλιστα όταν η ΝΔ την απέρριψε πως ο κ.Πολύδωρας είναι η “καραμανλική ψυχή της παράταξης”.

Η στρατηγική του κ.Καμμένου με τέτοιες κινήσεις έγκειται προφανώς στο συνασπισμό διαφόρων δυνάμεων της λαϊκής και πατριωτικής δεξιάς με τους ΑΝΕΛ.

Βασικός στόχος όμως αυτών των σχεδίων του κ.Καμμένου φαίνεται πως είναι η απομάκρυνση του Γιάννη Μοίρα από τη θέση του γραμματέα των ΑΝΕΛ. Οι σχέσεις τους ουδέποτε ήταν θερμές και το 2014 άλλωστε ο κ.Καμμένος είχε κατεβάσει υποψήφιο απέναντι στον κ.Μοίρα για το αξίωμα του γραμματέα το Θανάση Μπέλτσο (τον οποίο έπαυσε από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα πριν μία εβδομάδα διότι καλούσε δημοσίως Τσίπρα- Καμμένο να τσακίσουν τους δικαστές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ). Καθώς όμως ο κ.Μοίρας είναι εσωκομματικά ισχυρός, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να αναζήτησε άλλη οδό αντικατάστασης του γραμματέα, για την αποχώρηση του οποίου είχαν διαρρεύσει πληροφορίες προ ημερών στον τύπο.

Για τη θέση του νέου γραμματέα, ο κ.Καμμένος αρχικά σκεπτόταν το Νίκο Μαυραγάνη, τον οποίο όμως τελικά τοποθέτησε υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο του το πιθανότερο είναι να προτείνει τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού των ΑΝΕΛ Θύμιο Δρόσο, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ και παρά τις καλές σχέσεις που είχε και με τον Αντώνη Σαμαρά, λανσάρεται στους Α ΝΕΛ ως καραμανλικό στέλεχος με απήχηση σε δυσαρεστημένους καραμανλικούς νεοδημοκρατες ίσως επειδή είχε διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο 2004-2007.

Εν συνεχεία και επί Σαμαρά είχε εκλεγεί ε πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή στο συνέδριο του 2010, αναλαμβάνοντας παράλληλα καθήκοντα Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού, αλλά το 2013 αποχώρησε από τη ΝΔ, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της σε νεοφιλελεύθερο κόμμα. Εν συνεχεία βρήκε πολιτική στέγη στην Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό και προσχώρησε στους ΑΝΕΛ το 2014.

Εξετάσθηκε επίσης το ενδεχόμενο ο κ.Καμμένος να προτείνει τη νεαρή εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου για τη θέση του γραμματέα, με το επιχείρημα της ανανέωσης.

 

ΦΩΤΟ SOOC

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!