Οι Γυναίκες του ΚΑΠΗ Τζαβέλλα Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά στο Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο Ωραιοκάστρου


Οι Γυναίκες  του ΚΑΠΗ Τζαβέλλα Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά στο Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο Ωραιοκάστρου

Τα μέλη της Ομάδας Γυναικών του ΚΑΠΗ της οδού Τζαβέλλα Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά, επισκέφθηκαν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, το Περιβαλλοντικό  Θεματικό Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο δημιουργήθηκε το 2008 ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Εκτείνεται συνολικά σε γεωγραφική έκταση περίπου 10.000 τ.μ. Είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που όμοιό του δεν υπάρχει στα Βαλκάνια. Είναι εγκεκριμένο σαν εκπαιδευτική εκδρομή από το υπουργείο παιδείας και ελεγμένο για την άρτια λειτουργία του από το υπουργείο πολιτισμού.
Πέραν της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας των επισκεπτών το πάρκο έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι αναπαραστάσεις
- σε πραγματικές διαστάσεις - ΄΄ζωντανεύουν΄΄ την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Τα θεματικά πάρκα συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά στην μετάδοση γνώσεων, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, την κατανόηση των επιστημών και την προσέγγιση του παρελθόντος. Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πάρκου είναι από την μια πλευρά η γνώση του ευρύτερου περιβάλλοντος (χλωρίδας – πανίδας) στις μεγάλες γεωλογικές περιόδους και από την άλλη η επισήμανση της καθημερινότητας του ανθρώπου στα βασικά στάδια της εξέλιξής του, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης, ωφέλιμης και συνάμα απολαυστικής εμπειρίας.
Οι επισκέπτριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Μαμούθ, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη με απολιθώματα από το τριχωτό μαμούθ το οποίο αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων αλλά και απολιθώματα άλλων ζώων της εποχής εκείνης.
Επίσης ξεναγήθηκαν  στο Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού παραδοσιακού παιχνιδιού όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση  στην Έκθεση με παιχνίδια κατασκευασμένα  που είτε παίζονται με εκπληκτική συνέχεια από την ελληνική αρχαιότητα ως τις μέρες μας,  είτε είναι δημιούργημα της ανάγκης των παιδιών των προηγούμενων γενεών για παιχνίδι. Σε τρεις αίθουσες εκτίθενται αντίγραφα παιχνίδια της αρχαιοελληνικής και της βυζαντινής εποχής, της νεώτερης  Ελλάδας, των λαϊκών πανηγυριών και παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή μαζί με σημαντικές πληροφορίες. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μικρότεροι τα παιχνίδια του χθες και την εξέλιξή τους στο χρόνο, να κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά δικά τους παιχνίδια και να τους δοθούν ερεθίσματα για να επιλέξουν τη γόνιμη δράση του παιχνιδιού της παρέας και να θυμηθούν οι παλιότεροι  τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων και να παίξουν με τα παιδιά κι εγγόνια τους.
Τα μέλη της Ομάδας του ΚΑΠΗ ενθουσιάστηκαν από την ξενάγηση και τα εκθέματα και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοιες εκδηλώσεις- εξορμήσεις.





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!