Ο Λαβρόφ κατήγγειλε σαμποτάζ των προσπαθειών για πολιτική λύση στη Συρία

Στο Συριακό και το Κυπριακό αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ προς την πολιτική διευθέτηση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ασφαλείας γιατί μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς Άσαντ».

Αν τα ψηφίσματα υλοποιούνταν τίμια θα είχε σημειωθεί πρόοδος, συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» συμπλήρωσε για τη Συρία.

«Το  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει πολιτικές διαπραγμάτευσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, προβλέπει ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» αναφερόμενος στις ελληνικές παρατηρήσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε».

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ελλάδας «για τη στήριξη προς τη λύση που θεωρούμε επιβεβλημένη»

«Η λύση που η Ελλάδα και Κύπρος προτείνουν είναι μια λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε τις εγγυήσεις και την παρουσία του στρατού κατοχής» τονισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Στηρίζοντας αυτή τη λύση από την πλευρά της Ρωσίας θέλω να είστε βέβαιος ότι στηρίζετε μια λύση που στηρίζει την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: protothema.gr
 


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!