Το «Αμερικανικό ειδύλλιο» του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ

Kαι εκεί που νομίζαμε ότι τα μυθιστορήματα του Φίλιπ Ροθ είχαν πάρει... διαζύγιο από τον κινηματογράφο, να που ξαφνικά βλέπουμε να ξεπετιούνται αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα. Η «Ταπείνωση» του Μπάρι Λέβινσον με τον Αλ Πατσίνο συζητήθηκε αρκετά πριν από δύο χρόνια, ενώ το «Indignation» του Τζέιμς Σάμους προβλήθηκε με επιτυχία στο τελευταίο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, για να ακολουθήσει σύντομα η εμπορική διανομή του στις αίθουσες.

Τώρα έρχεται η σειρά του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, όνειρο του οποίου ήταν να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Ροθ «Αμερικανικό ειδύλλιο», μία από τις επιτυχίες των εκδόσεων Πόλις από τις οποίες κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εν λόγω κινηματογραφική μεταφορά χρειάστηκε σχεδόν 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οπως και το μυθιστόρημα, η ταινία παρακολουθεί μια οικογένεια της οποίας η φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή γκρεμίζεται από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του 1960. Η ιστορία επικεντρώνεται στην αναζήτηση ενός πατέρα για την κόρη του, αλλά και στα θέματα της αβεβαιότητας, της μοίρας, της οικογένειας και της απώλειας.

Με το «Αμερικανικό ειδύλλιο» ο 45χρονος Σκωτσέζος Μακ Γκρέγκορ, ένας από τους καλύτερους βρετανούς ηθοποιούς της γενιάς του, κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του Σίμουρ «Σουηδού» Λιβόβ, κάποτε θρυλικού αθλητή του Λυκείου που είναι σήμερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με την Ντόουν, μια πρώην βασίλισσα ομορφιάς.

Ομως το χάος σιγοβράζει κάτω από το αψεγάδιαστο προσωπείο της ζωής των Λιβόβ και όταν η αγαπημένη του έφηβη κόρη, η Μέρι, εξαφανίζεται, αφότου κατηγορηθεί για τη διάπραξη μιας βίαιης πράξης, ο Σουηδός αφιερώνει τη ζωή του στο να τη βρει και να επανενώσει ξανά την οικογένειά του. Αυτό που θα ανακαλύψει θα τον ταρακουνήσει συθέμελα, εξαναγκάζοντάς τον να δει κάτω από την επιφάνεια και να αντιμετωπίσει το χάος που δίνει σχήμα στον κόσμο γύρω του.
Ο σεναριογράφος της ταινίας Τζον Ρομάνο, κάτοχος διδακτορικού στη λογοτεχνία και καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενδιαφέρθηκε για μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε μία από τις πιο συγκλονιστικές και μεταβατικές περιόδους της Αμερικής: από την περίοδο της αισιοδοξίας που είχε κυριαρχήσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την ταραχώδη δεκαετία του 1970, ενώ ταυτόχρονα κινείται ανάμεσα σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, εξετάζοντας το πώς μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις πιο ιδιωτικές οικογενειακές στιγμές.

Ο Ρομάνο αισθανόταν ότι είχε ένα όπλο στον κρόταφό του, στην προσπάθειά του να παραμείνει πιστός στην ιδιαίτερη γλώσσα και στην παρατηρητική δύναμη του Ροθ, αλλά και να «παντρέψει» αυτά τα δύο στοιχεία με τους ρυθμούς της κινηματογραφικής αφήγησης. Στην ταινία εκτός από τον Μακ Γκρέγκορ πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Κόνελι (Ντόουν), η Ντακότα Φάνινγκ (Μέρι) και οι Ούζο Αντούμπα, Ντέιβιντ Στράθερν.

πότε & πού:

Η ταινία «Αμερικανικό ειδύλλιο» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Δεκεμβρίου, από την Tanweer




Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!