Ιταλία: Ο Ρέντσι θα παραιτηθεί και δεν θα συμμετάσχει σε μεταβατική κυβέρνηση, αν χάσει το δημοψήφισμα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους, αφού παίζει την πολιτική καριέρα του κορόνα-γράμματα, με το συνταγματικό δημοψήφισμα να αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.

Θέλοντας να πείσει τους ψηφοφόρους, δήλωσε χθες το εξής: «Δεν μπορώ να γίνω κάποιος που θα διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία μία βραχύβιας ή περιορισμένου στόχου κυβέρνησης», θέλοντας να επαναλάβει ότι αν κερδίσει το Οχι στο δημοψήφισμα θα παραιτηθεί.

Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος πως το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν σε μία τέτοια περίπτωση τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, επιφορτισμένης με την χάραξη ενός νέου εκλογικού συστήματος, μίας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» χωρίς κομματική ταυτότητα.

Ο ίδιος τη Δευτέρα είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αναγκαστεί σε παραίτηση, με σύσταση νέας κυβέρνησης και, στη συνέχεια, προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2017, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες.

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από τις 21 Οκτωβρίου δείχνουν ότι ο στρατόπεδο του «Όχι» καταγράφει αυξανόμενο προβάδισμα.

Το υπάρχον σύστημα προωθήθηκε στο κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Ρέντσι το 2015 και δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!