Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νήπιο στο Καματερό

Κρούσμα μηνιγγίτιδας εμφανίστηκε σε πεντάχρονο νήπιο στο Καματερό. 

Το παιδί νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, αφότου έγινε η διάγνωση της νόσου, η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Το νήπιο μεταφέρθηκε εκτάκτως στο «Αγλαΐα Κυριακού», στις 13 Οκτωβρίου, όπου και νοσηλεύεται.

Το κοριτσάκι διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση απαραίτητη.

Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε Νηπιαγωγείο του Καματερού, που συστεγάζεται με Δημοτικό σχολείο. Οι γονείς ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των σχολείων να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα, για λόγους πρόληψης, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια ημέρα εξαιτίας του περιστατικού.

Όπως τονίζεται από την ιατρική κοινότητα, το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν με την απλή γρίπη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα, με την εξαίρεση όμως της μηνιγγίτιδας τύπου Β.

Από το υπουργείο Υγείας σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνεται, σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας ότι:

γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Από το υπουργείο σημειώνεται επίσης πως ο εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Το ιατρικό ανακοινωθέν από το «Αγλαΐα Κυριακού»

Η ανήλικη Ν.Α., 5 χρονών, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, διακομιζόμενη από Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με τη διάγνωση της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Σηψαιμίας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε  στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία  συνήθως δεν προλαμβάνεται. Με αυτή την εξέλιξη το παιδί νοσηλεύεται πλέον στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους. 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!