Το Ε.Κ. ζητεί προσωρινή διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία

Προσωρινή διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία ζήτησαν οι ευρωβουλευτές εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Πάντως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

«Το Ευρωκοινοβούλιο εισάκουσε την έκκλησή μας για πάγομα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει πράξη τη σύστασή μας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε στο twitter o επικεφαλής των φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφσταντ. 

Σε μια πρώτη αντίδραση για την ενέργεια των ευρωβουλευτών ο Ομέρ Τσελί, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ανέφερε ότι η ψήφος τους παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν πήρε στα σοβαρά τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τσελίκ είπε ακόμη πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν έχει αξία στα μάτια μας».

«Έχουμε κάνει σαφές ξανά και ξανά ότι νοιαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν καταφέραμε να δούμε απτή στήριξη από τους Δυτικούς φίλους μας. Καμία από τις υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκε», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!