Ιερώνυμος: Γιατί ο Φίλης είναι προβληματικός άνθρωπος -Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους τις αξίες μου [βίντεο]

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξαπολύοντας μύδρους κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Μίλησε για τις σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα, αποκάλυψε τι του είπε ο Π. Καμμένος ενώ μίλησε και για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Μιλώντας στην πρεμιέρα της εκπομπής «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά, ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. «Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι' αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Αποκάλυψε επίσης ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού «άδειασε» τον υπουργό Παιδείας στη διαμάχη με το μάθημα των θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντας «προσωπικές» τις απόψεις Φίλη.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε επίσης για τις διαφωνίες που είχε με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και για την συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο. Οπως αποκάλυψε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του είπε «αύριο το πρωί ρίχνω την κυβέρνηση».

Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Είχε τα δικά του χαρίσματα πιστεύω ότι κι εγώ έχω κάποια. Δεν πιστεύω στα αίματα, στις συγκρούσεις. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Και οι αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, Στην Ιστορία, αν τη μελετήσουμε, θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμένος. Σέβομαι και εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου και είπα ό,τι καλό έκανε ο Χριστόδουλος θα το συνεχίσω. Βέβαια έχω διαφορετική άποψη για ορισμένα θέματα, η Ιστορία θα δείξει ποιος είχε δίκιο.

Για τις σχέσεις με Τσίπρα

Είναι υπερεκτιμημένες όλες οι απόψεις που λένε ότι έχουμε δύσκολες σχέσεις επειδή είναι ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός. Δεν αρνήθηκα τον διάλογο με κανέναν Πρωθυπουργό - μίλησε και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Τσίπρα. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους και βλέπω τα λάθη τους.

Η αλήθεια είναι ότι με τον Αλέξη Τσίπρα, είμαστε γνωστοί πριν ακόμη γίνει Πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς συναντήσεις. Οι συζητήσεις μας είναι πάντοτε δημιουργικές. Βέβαια αποφεύγουμε μην είναι πάντοτε το θέμα για σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ευρύ πεδίο συζήτησης και άλλων θεμάτων που έχει ανάγκη και ο αρχηγός του Κράτους και ο υπεύθυνος της Εκκλησίας.

Ο Φίλης είναι προβληματικός άνθρωπος

Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι' αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Ποιο λόγο έχει η Αριστερά, ο κομμουνισμός αν θέλετε, να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα; Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας και τον συγχαίρω γι' αυτό. Είπε τι λόγο έχει η Αριστερά για το παγκάρι της Εκκλησίας.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Η πιο σωστή λύση ήταν αυτή που συμφωνήσαμε, να γίνει μια επιτροπή από τις δύο πλευρές και αυτή ήταν πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Εγώ ρώτησα τον κ. Φίλη, μπροστά στον Πρωθυπουργό: «Κύριε υπουργέ έχετε να μας πείτε κάτι δικό σας;» και μου απάντησε:

«Εχουμε μπροστά μας τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός δεν κάνει τίποτε πέρα από αυτό που του λέει ο Πρωθυπουργός».

Φύγαμε εν ειρήνη αλλά δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα αναίρεσε όλα.

Στην διαμαρτυρία μας, μας απήντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού: «Μην ακούτε τι λέγεται, αυτά που συμφωνήσαμε θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη, είναι προσωπικές».

Αν θα μείνει στη θέση του ο Φίλης

Αν η δημιουργία επιτροπής που θα χειρίζεται τα ζητήματα της Εκκλησίας, ερμηνεύεται ως τρόπος για να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Παιδείας, είναι τρόπος πλαϊνός αλλά δεν λύνει το θέμα. Το Μάθημα των θρησκευτικών θα είναι στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Αν ο κ.Φίλης πειθαρχήσει σ΄ αυτό που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω τις θέσεις της Εκκλησίας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Δεν θέλω να πάρω θέση αν θα μείνει στη θέση του ο κ. Φίλης. Είναι θέμα πρωθυπουργού είναι το αν θα μείνει. Αν πειθαρχήσει σ' αυτά που συμφωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως είναι απαράδεκτη αυτή η στάση απέναντι στην Εκκλησία. Και η Εκκλησία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Τι μου είπε ο Καμμένος

Ο Καμμένος στην συνάντηση που είχαμε μου είπε: «Αν μου πείτε και θέλετε εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο. -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε.

Για τις άλλες θρησκείες

Αν δείτε τα βιβλία θα δείτε ότι υπάρχουν ήδη μαθήματα, να τα εμπλουτίσουμε, αλλά να μην τα χαλάσουμε όλα.

Δεν έχουμε ακραίους ή ταλιμπάν στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις. Εχουμε ανθρώπους που θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση.

Για Αμβρόσιο

Δεν λέει λάθος πράγματα, το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τα λέει.

Για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας

Θα είχαμε αντίρρηση να φύγει ο όρος «επικρατούσα» θρησκεία από το Σύνταγμα. Είμαστε το 97-98%. Για μας, για την Εκκλησία, δεν υπάρχει ο όρος «χωρισμός».

Όποιος όμως θέλει από το Κράτος, από τους πολίτες, όποιος θέλει, να πάει στο καλό. Δεν μας πειράζει. Τον περιμένουμε να ξαναγυρίσει.

Για την μισθοδοσία ιερέων από το κράτος

Οπως είμαστε τώρα ούτε σκέψη μπορεί να γίνει. Αν μας δώσει το Κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, είτε με συμβάσεις, με Νόμους, με οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες, τις δωρεές που έχουμε κάνει και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις από το 1920 – 1930, εάν μας τα δώσει αυτά τα πράγματα, μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Εκεί είπαν «δεν μπορούμε να σας πληρώνουμε γιατί δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι θα σας δίνουμε ένα ποσό εφάπαξ κάθε χρόνο». Ξέρετε πόσο είναι το ποσό αυτό που παίρνει η προτεσταντική και καθολική Εκκλησία στη Γερμανία; 1 δισ ευρώ το χρόνο. Από 500 εκατ. ευρώ έκαστη.

Προσφυγικό

Τώρα είμαστε λίγο μακριά, διότι δεν θέλουμε οι δικοί μας που υποφέρουν, να λένε κάτι που ψιθυρίζουν «κοιτάξτε βοηθάτε εκείνους και δε βοηθάτε εμάς που πεινάμε. Όχι, εμείς βοηθάμε προς κάθε κατεύθυνση, αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική.

Για το τζαμί στην Αθήνα

Θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Εάν είναι περαστικοί για ποιο λόγο να αναγερθεί.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!