Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Δήμων στο Ζάππειο Μέγαρο

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Το πρώτο και ταυτόχρονα ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Δήμων συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή από τις 11.00 μέχρι τις 17.00 στο Ζάππειο Μέγαρο η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και η Ένωση Φιλίας της Κίνας με Ξένες Χώρες, με την αρωγή του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι «δημιουργικές βιομηχανίες» και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων για τη στενότερη οικονομική και πολιτισμική συνεργασία μεταξύ των δήμων και των επιχειρηματιών των δυο χωρών.

Στόχος είναι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μέσω της συμμετοχής φορέων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δυο χώρες.


Από ελληνικής πλευράς, την ευθύνη έχει η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, ένας νεοσύστατος οργανισμός με έδρα τον Μαραθώνα, που αποτελεί μια οργανωμένη πρωτοβουλία συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της προώθησης της συνεργασίας με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.

Από την κινεζική πλευρά, ρόλο οργανωτή έχει αναλάβει ο Κινεζικός Λαϊκός Σύνδεσμος Φιλίας με τις χώρες του εξωτερικού, ο οποίος προγραμμάτισε και συντόνισε την προσέλευση στο Συνέδριο περισσότερων από 70 εκπροσώπων 14 πόλεων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σανγκάης. Περίπου 100 ελληνικοί Δήμοι, συμπεριλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση.

Το Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του προέδρου της Αμφικτυονίας και Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες επισκέφθηκε το Πεκίνο, συναντήθηκε με Κινέζους δημάρχους και αξιωματούχους και μαζί με τον Κινέζο πρέσβη, Ζου Ξιαολί, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια συνεργασία προαγωγής του πολιτισμού των δυο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ψινακη, η σημερινή συνάντηση θα έχει συνέχεια το 2017 στο Πεκίνο, ενώ στόχος είναιτο Φόρουμ να διεξάγεται κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς από τους κ.κ. Ψινάκη και Ξιαολί, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ακολούθησε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Φιλίας της Κίνας με Ξένες Χώρες και της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, από τον αντιπρόεδρο της πρώτης Σονγκ Τζινγκγού και τον πρόεδρο της δεύτερης, Ηλία Ψινακη. Στη συνέχεια υπεγράφη συμφωνία αδελφοποίησης μεταξύ της κινεζικής πόλης Xining και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και απονεμήθηκαν βραβεία συνεισφοράς στην ελληνο-κινεζική φιλία στους δημάρχους Μαραθώνα και Θεσσαλονίκης, Ηλία Ψινάκη, Γιάννη Μπουτάρη καθώς και στον τέως αντιπρόεδρο του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, Λευτέρη Κοντό.


























Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!