Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται. Συμφώνησαν δε, να ξαναμιλήσουν τις επόμενες ημέρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται, από τις ίδιες πηγές, να χαρακτήρισε αναγκαία την ευρω-τουρκική συμφωνία, ενώ δήλωσε στον συνομιλητή του πως στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας να πάρει από την Ε.Ε. αυτά που δικαιούται.

Νωρίτερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει, ενόψει των συνομιλιών στην Ελβετία, κινήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σημειώνεται ότι το Κυπριακό ήταν ψηλά στην ατζέντα του Μπάρακ Ομπάμα, κατά την προ ημερών επίσκεψη του στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές είπαν ότι δεν υπήρξε καμία μορφή πίεσης σε ό,τι αφορά τη λύση. Υποστήριξαν ειδικότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήρθε για να πιέσει τον πρωθυπουργό για λύση, αλλά ότι συμφώνησαν και οι δύο πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει ότι "η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μόνο για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας", επισημαίνοντας ακόμη ότι "στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων".

Τη θέση της Ελλάδας για την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας "Οι διαβουλεύσεις όλων των πλευρών πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να καταλήξουν σε μία πολυμερή διάσκεψη, για την οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις".


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!