Ξεκίνησε η εκπαιδευτική καμπάνια «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς, στο Δήμο Παύλου Μελά»


Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2016 η εκπαιδευτική καμπάνια για την αστική κινητικότητα «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς, στο Δήμο Παύλου Μελά», την οποία θα παρακολουθήσουν  μαθητές  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, σχολικών μονάδων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, δίπλα στη Μονή Λαζαριστών, έκανε την πρώτη στάση του το λεωφορείο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρόμοια εκπαίδευση την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου σε ένα ακόμη σχολείο της Τερψιθέας, το 3ο Δημοτικό Σταυρούπολης.
Ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Αδαμόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου, παρουσία και του Πρόεδρου της Επιτροπής Παιδείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παύλου Μελά Ιωσήφ Αράπογλου και υπηρεσιακών στελεχών του Τμήματος Παιδείας και της Διεύθυνσης υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων, υποδέχτηκαν το συγκοινωνιολόγο του Οργανισμού Χρήστο Χατζηγεωργίου, ο οποίος παρουσίασε στους μαθητές το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, ενώ οι οδηγοί του ΟΑΣΘ Νίκος Γεωργιάδης και Απόστολος Ρίζος ανέλαβαν  το βιωματικό μέρος μέσα στο λεωφορείο.
ΟΑΣΘ και Δήμος Παύλου Μελά είχαν συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2016 για την υλοποίηση του προγράμματος, στη συνάντηση του Αντιδημάρχου με τον Διευθυντή κίνησης του ΟΑΣΘ, Πολιτικό Μηχανικό M.Sc. Δρ Συγκοινωνιολόγο Γεώργιο Σπανό.
OASTH ΒΑΝΝER 120X180 1
«Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς»
Πρόκειται για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε άλλους δήμους (Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου).
Στη δράση «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς», περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές.
Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν δύο ενότητες:
Το θεωρητικό μέρος που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν: στα Αστικά Μέσα Μεταφοράς, με έμφαση στο Αστικό Λεωφορείο, στην εξέλιξη της Αστικής Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, στη λειτουργία της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης και στο σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ με ταυτόχρονη επίδειξη της λειτουργίας του. Για την πρόκληση ενδιαφέροντος και την κατανόηση του θέματος από τους μικρούς μαθητές μας, χρησιμοποιούνται multimedia εφαρμογές με χρήση διαδικτύου.
Το πρακτικό μέρος, που υλοποιείται μέσα στους αύλειους χώρους των σχολείων, όπου πρωταγωνιστεί ένα σταθμευμένο αστικό λεωφορείο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται επίδειξη του τρόπου χρήσης και συμπεριφοράς των επιβατών μέσα στο Αστικό Λεωφορείο, με αναφορά στην αμφίδρομη σχέση τους με τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ (σταθμάρχες, ελεγκτές, οδηγούς).
Τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπαιδευτική καμπάνια αναφέρονται στις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση των Αστικών Μέσων Μεταφοράς:
• Χρησιμότητα της αστικής συγκοινωνίας ως τρόπος μεταφοράς
• Φιλικότητα προς το περιβάλλον
• Επίτευξη χρηματικής Οικονομίας
• Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
• Ασφάλεια των αστικών μεταφορικών μέσων
Η καμπάνια προβλέπει επίσης, περαιτέρω ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πέραν της εκπαιδευτικής παρουσίασης, μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες ανά σχολείο, όπως φωτογραφίες, ζωγραφιές, σκίτσα και κείμενα, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς».
Από το 1957 ο ΟΑΣΘ ξεκίνησε με 283 λεωφορεία των 60 και 80 θέσεων και σήμερα ο στόλος του Οργανισμού μετρά 622 οχήματα, από τα οποία τα περισσότερα είναι των 100 έως 160 θέσεων. Διαθέτει και μικρότερα οχήματα λίγων θέσεων για περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπως της Άνω Πόλης, καθώς και την Πολιτιστική  Γραμμή που λειτουργεί ως ξεναγός.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΘ με ιδιαίτερη ευαισθησία στα Α.μεΑ. προσφέρει ειδικά διασκευασμένα οχήματα, ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί το σύστημα της ηχητικής αναγγελίας των διερχόμενων λεωφορείων από έξυπνες τηλεματικές στάσεις, με χειρισμό από τα χειριστήρια που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης και για τους φωτεινούς σηματοδότες.
Ο Δήμος Παύλου Μελά πραγματοποιεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφόρησε σωστά, κυκλοφόρησε με ασφάλεια» που  έχει ως στόχο την ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας στους μικρούς μαθητές με υπεύθυνη του προγράμματος την Σουλτάνα Πολυράβα, Πολιτικό Μηχανικός Msc – Συγκοινωνιολόγο, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών.
oas2 oas3
oas4 oas6
oas7 oas8
oas9 oas10
oas11 oas13
 DSCN2532 DSCN2561

oas18 oas19
oas20 oas21


Πηγή: www.pavlosmelas.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!