Απαλλαγή απο τα δημοτικά τέλη και μείωση για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο δήμο Νεάπολης Συκεών

10 Νοε 16
Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη και γενναία μείωση για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Την περαιτέρω στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως επίσης των οικογενειών και των επαγγελματιών, που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών για τα ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη του 2017, η οποία ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, για τη νέα χρονιά «ελήφθησαν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες των συμπολιτών και συνδημοτών μας», με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμείνουν αμετάβλητα τα Δημοτικά Τέλη για τις κατοικίες και την επαγγελματική στέγη, αλλά να προστεθούν και νέες κατηγορίες που προβλέπουν πλήρη απαλλαγή και μείωση 50% για ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες. Και μάλιστα, αυτό συμβαίνει την ώρα που το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων διογκώνεται δραματικά εξαιτίας της «λαθεμένης απόφασης του ΦΟΔΣΑ να αυξήσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Π.Ε. Θεσσαλονίκης κατά 72,73% για το 2017 και μέχρι το 2020 κατά 109,09%», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 
Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από τα Δημοτικά Τέλη, τα Τέλη Ηλεκτροφωτισμού και τον Δημοτικό Φόρο απαλλάσσονται πλήρως οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου, που εντάχθηκαν στο Ν.4320/2015 για την εξασφάλιση στέγης, ενώ θα ισχύσει μείωση 50% για τους δικαιούχους του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Ταυτόχρονα, διατηρείται η μείωση 50% για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία  σε ποσοστό 80% και άνω.
«Πρόκειται για δυο γενναίες αποφάσεις για αυτές τις ευαίσθητες κατηγορίες των συνανθρώπων μας που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, τις οποίες αποφάσεις ως διοίκηση βασανιστήκαμε να τις λάβουμε, δεδομένου ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε αδιάβλητα και αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι επιλέξαμε τα αυτόματα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Πολιτεία με τη νομοθεσία, θωρακίζοντας τις αποφάσεις μας και αποκλείοντας κάθε περιθώριο υποκειμενικών επιλογών που θα τις έθεταν σε αμφισβήτηση», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Σ. Δανιηλίδης. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη συνέπεια της δημοτικής αρχής απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των ευάλωτων κοινωνικά συμπολιτών μας, τονίζοντας ότι «κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, αναζητώντας σε άλλα επίπεδα την κάλυψη των εσόδων χωρίς να πλήττονται στο ελάχιστο οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτρoφωτισμού».

Από τα πιο χαμηλά…
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το 2017 τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις κατοικίες και τα καταστήματα παραμένουν αμετάβλητα στο 1,38 και 3,28 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Επίσης, για τα τέλη κοινόχρηστου χώρου αποφασίστηκε μηδενική αύξηση.
«Πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη που είναι τα δεύτερα πιο χαμηλά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, και από τα χαμηλότερα σε όλη τη χώρα, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρης Ζιγκερίδης κατά την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων. 
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, οι υπηρεσίες θα ανταποκριθούν και στη νέα αυτή πρόκληση με επιτυχία, με συντονισμένες δράσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων με ορθολογικές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία της Καθαριότητας, την περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης και την αύξηση της είσπραξης των εσόδων. 
Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Τέλη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών παραμένουν αμετάβλητα για τέταρτο συνεχόμενο έτος, ενώ από την έναρξη του «Καλλικράτη» προηγήθηκαν τρεις σημαντικές μειώσεις. Έτσι, από το 2011 έως και το 2017 τα ανταποδοτικά τέλη γνώρισαν συνολική μείωση 13,75% για τις κατοικίες και 15,83% για τα καταστήματα, ενώ καταργήθηκε και ο ειδικός φόρος 0,71 €/τ.μ. που ίσχυε επί 20ετίας στον πρώην δήμο Νεάπολης, επιφέροντας έτσι συνολικά μεγάλες ελαφρύνσεις στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό.

Διόγκωση του κόστους ελέω ΦΟΔΣΑ!
Οι παραπάνω αποφάσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία αν αναλογισθεί κανείς την τεράστια διόγκωση των εξόδων της υπηρεσίας Καθαριότητας μόνο από την αύξηση των ποσών που αποφάσισε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας  (ΦΟΣΔΑ) για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και τη λειτουργία του ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας, που σημαίνει αύξηση μόνο για το 2017 κατά 72,73%.
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΦΟΔΣΑ, την οποία καταψήφισαν οι εκπρόσωποι του δήμου Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Θόδωρος Κυζιρίδης, μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς, για το 2017 ο τόνος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ από 22€ αυξάνεται στα 26€, ενώ προστίθενται άλλα 12€ ανά τόνο για τη χρήση του ΣΜΑ. Δηλαδή, από 22 ευρώ που κοστίζει σήμερα ο τόνος, το πρώτο έτος (2017) θα κοστίζει 38€, για να φθάσει στο 2020 τα 46 ευρώ.
Σύμφωνα με ακριβείς κοστολογικές μελέτες, μόνο το πρώτο έτος της ισχύος της απόφασης του ΦΟΔΣΑ, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για τους περίπου 24.000 τόνους ετησίως θα καταβάλει 912.000 ευρώ, από τις 528.000 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό 384.000 ευρώ (αύξηση 72,73%), ενώ το 2020 το κόστος θα αυξηθεί κατά 109,09%.
Στο σύνολο της τετραετίας (2017, 2018, 2019, 2020) η συνολική επιπλέον επιβάρυνση του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπολογίζεται στα 1.920.000 ευρώ (4.032.000 € έναντι 2.112.000 €), με την αύξηση να ξεπερνά το 90,90%.
«Δυστυχώς ο σχεδιασμός μας για γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών για το 2017, που είχε στηριχθεί στη λειτουργία του ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας, ανατράπηκε εξαιτίας της απολύτως λαθεμένης απόφασης της πλειοψηφίας του ΦΟΔΣΑ για προοδευτική αύξηση του κόστους ανά τόνο μέχρι και πάνω από το 100%», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Παρά τις ενστάσεις και τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις μας, η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη της την ανέχεια και τη δυσκολία των συμπολιτών μας σ’ αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κι αποφάσισε να σφίξει τη θηλιά ακόμη περισσότερο στο λαιμό των δήμων και των πολιτών. Ενώ όλοι οι δήμοι, που δώσαμε τη μάχη για τον ΣΜΑ, κάναμε σχέδια και μελέτες για περαιτέρω μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, ήρθε η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και ακύρωσε την προσμονή και την προσπάθεια όλων μας».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ αντί να επιλέξει άλλους δρόμους για την εξεύρεση επιπλέον πόρων για να υλοποιήσει τα -έτσι κι αλλιώς- αναγκαία περιβαλλοντικά προγράμματα (αναπλάσεις ΧΥΤΑ, κ.λπ), επέλεξε να καταφύγει στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης με επιπλέον δυσβάσταχτα τέλη. Αντί, λοιπόν, να αναζητήσει ευρωπαϊκά ή εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, αντί να περιορίσει τα έξοδα με ορθολογικότερη διαχείριση του εξοπλισμού και του προσωπικού και να μετακινήσει το πλεονάζον προσωπικό στους δήμους, επέλεξε αυτή την εύκολη λύση των αυξήσεων. Και δυστυχώς, είμαστε πλέον αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, ενώ αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν επιλέγονταν άλλες πιο ορθολογικές λύσεις».    


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!