Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών

Την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ 154 κάτοικοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Οι μετοχές των δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης πέρασαν με νόμο του 2016 μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, με τους προσφεύγοντες να αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού ενώ θέτουν και θέματα αντισυνταγματικότητας.

Οπως λένε, από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν εξασφαλίζονται κανόνες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε οι συνταγματικές επιταγές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψίστης ζωτικής σημασίας που αφορούν ευθέως την υγεία των πολιτών, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο επίμαχων εταιρειών που γίνεται μέσω της μεταβίβασης των μετοχών τους είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν στο κράτος να λάβει μέριμνα για την προστασία της υγείας των πολιτών, της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας, κ.λπ.

Τέλος, κρούουν τον καμπανάκι του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η μεταβίβαση των μετοχών αποξενώνει το ελληνικό δημόσιο από τον έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ αποδυναμώνεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τις εν λόγω επιχειρήσεις.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!