Γιάνναρος στο NEWS 247: Το FBI προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές

Επιθέσεις, εγκλήσεις, αντεγκλήσεις, εμπρηστικές δηλώσεις μεταξύ των υποψηφίων κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς οι δυο διεκδικητές της προεδρίας να επικεντρώνονται, όπως και όσο θα έπρεπε, στα θέματα που απασχολούν τον μέσο Αμερικανό πολίτη. «Από τη μία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που χρησιμοποιεί ύφος που δεν ταιριάζει στο επίπεδο μιας προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, και από την άλλη είναι η κα Κλίντον, η οποία δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του συζύγου της, pπαράλληλα με την υπόθεση των e-mails» αναφέρει ο Δημήτρης Γιάνναρος, εστιάζοντας –ως προς την υπόθεση των e-mails- στο ερώτημα για ποιο λόγο το FBI ανακινεί την υπόθεση, όταν το πρωτόκολλο του υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται και το FBI, απαγορεύει ουσιαστικά το άνοιγμα υποθέσεων ή την διεξαγωγή έρευνας καθόλη τη διάρκεια των δυο μηνών πριν από τις εκλογές.

«Ο επικεφαλής του FBI, ακόμα και αν δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα, προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές» λέει ο Δημήτρης Γιάνναρος, υπογραμμίζοντας αφενός ότι ανάλογη παρέμβαση δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και αφετέρου θεωρώντας ότι ο επικεφαλής του FBI «θα πρέπει να παραιτηθεί».  Η όλη υπόθεση όμως, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τις έρευνες μέχρι στιγμής, έχει αντίκτυπο αρνητικό για την κα Κλίντον, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Δημήτρης Γιάνναρος υπήρξε για τρεις θητείες (μέχρι τον Αύγουστο 2009) Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) ), μέλη της οποίας είναι βουλευτές ελληνικής καταγωγής που εκλέγονται σε ξένα νομοθετικά σώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το καλοκαίρι του 2009 βραβεύθηκε από τον τότε πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα εκ μέρους της Βουλής με το τιμητικό αργυρό μετάλλιο σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της πολιτειακής βουλής του Κονέκτικατ, ο οποίος είχε έντονη εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, θεωρεί ότι νικήτρια των εκλογών θα είναι η Χίλαρι Κλίντον, για την οποία εξήρε την εμπειρία της. Για τον κ. Γιάνναρο, βάσει της εμπειρίας του και της προσωπικής εκτίμησής του, οι πιθανότητες εκλογής της κας Κλίντον ανέρχονται στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στον Τραμπ.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνει ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη μεταξύ των δυο, εξαιτίας της ιστορίας με τα e-mails. Ως προς των έλεγχο της γερουσίας και του Κογκρέσου, «η ζημιά μάλλον έχει γίνει για τον έλεγχο της Γερουσίας. Όλη αυτή η υπόθεση (με το FBI) ενώ υπήρχαν πιθανότητες οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τον έλεγχο, τώρα δυστυχώς το βλέπω δύσκολο. Και αυτό είναι σοβαρό, γιατί αν ο πρόεδρος δεν έχει το ένα τουλάχιστον Σώμα στον έλεγχό του, υπάρχουν προβλήματα» σημειώνει. 

Ωστόσο, ο Δημήτρης Γιάνναρος παραδέχεται ότι υπάρχει αγανάκτηση και θυμός σε ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης, το οποίο δεν έχει δει ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά του. «Η μεγάλη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2008-9, και οι συνέπειές της στη βαριά βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, έχει προκαλέσει θυμό και αγανάκτηση. Και αυτό εκφράζεται αντίστοιχα. Ο Τραμπ δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Λέει ότι θα κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, αλλά δεν λέει πώς. Δεν υπάρχει μια πολιτική πλατφόρμα που να εξηγεί διεξοδικά ποιο είναι το σχέδιο του. Αλλά στον Τραμπ βρίσκει καταφύγιο ο θυμός κάποιας μερίδας πολιτών», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα περιγράφει το κλίμα πόλωσης που υπάρχει εν όψει των εκλογών της Τρίτης, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να εκδηλώσουν την προτίμησή τους. Υπάρχουν οι μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνοι που στρέφονται προς την κα Κλίντον, αντίστοιχα και οι υποστηρικτές του Τράμπ, οι οποίοι (και στις δυο περιπτώσεις) ενώ έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι αναποφάσιστοι».

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Γιάνναρος, είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα εκλεγμένος πολιτειακός βουλευτής στο Connecticut και ο πρώτος μη-γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αντιπρόεδρος της Βουλής της εν λόγω  πολιτείας. Γεννήθηκε στη Σάμο, από όπου το 1964 μετανάστευσε με την οικογένεια του στις ΗΠΑ. Στην Αμερική ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης (Boston University) και της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts). Πέρα από την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο Hartford, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, της Βοστόνη, στο George Washington, στο Jagiellonian και στο Suffolk.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!