Στο ψυγείο η χώρα - Χιόνια στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο βράδυ ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης.

Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν λειτουργούν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1C). Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, και συγκεκριμένα σε:

  • Ημαθία:
-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 1ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Σελίου) έως το 98ο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης).
-Στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας/Σελίου, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 26ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).
-Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας /3-5 Πηγαδίων, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 17ο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών).
-Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας/Σελίου, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).
-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας/Δασκιού, από τη διασταύρωση Πολυδενδρίου μέχρι το Δασκιό.
-Στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Ροδοχωρίου, από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το Ροδοχώρι.

  • Πέλλα:
-Στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας/Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.
-Στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.
-Σε όλο το δημοτικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας.

  • Πιερία:
-Στην Εθνική Οδό Κατερίνης/Ελασσόνας, από το 34ο χιλιόμετρο (Άγ. Δημήτριος) έως το 42ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας).
-Στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης/Ελατοχωρίου, από τη Ρητίνη έως και το χιονοδρομικό κέντρο.
-Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων Φωτεινών, Βρίας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου, Μοσχοποτάμου και Λαγοράχης.

  • Χαλκιδική:
-Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Ιερισσού, από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.
-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Ιερισσού μέσω Χολομώντα.
-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Αρναίας μέσω Χολομώντα.
-Στην Επαρχιακή οδό Πολυγύρου/Ταξιάρχη μέσω Τσουκαλά.
-Στην Επαρχιακή οδό Νεοχωρίου/Βαρβάρας/Ολυμπιάδας.
-Στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωχίου/Μεγάλη Παναγιάς.
-Στην Επαρχιακή οδό Αρναίας/Στανού.
-Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιάρχη.

  • Κιλκίς:
-Στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας/Λιβαδίων από το 17ο χιλιόμετρο.

Στα «λευκά» ντύθηκε και η Δυτική Μακεδονία, όπου το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4C, η Καστοριά με -1C και η Πτολεμαΐδα με -3C.

Η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους σε:

  • Γρεβενά: απαραίτητες οι αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Καστοριά: η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία στον Κάθετο Άξονα Α-29 στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.
  • Κοζάνη: Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Φλώρινα: Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Φλώρινας-Κοζάνης και της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας-Πέλλας από το 32ο χλμ. μέχρι τα όρια των νομών Κοζάνης και Πέλλας αντίστοιχα, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
Στον Έβρο, την Τετάρτη επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος και χιονοπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου.
 

Ο πρώτος χιονιάς εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Χώρα της Σαμοθράκης, συνοδευόμενος από ισχυρή ανεμοθύελλα. Παρά την έντονη χιονόπτωση που συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, τα μηχανήματα του δήμου διατήρησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, τόσο από τον οικισμό της Καμαριώτισσας προς της Χώρα και τα Αλώνια, όσο και από τη Χώρα προς την Παλιάπολη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της πρόσβασης προς το Κέντρο Υγείας και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, καθώς λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία.

Στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μαγνησία, συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση που έχει σκεπάσει όλο το κεντρικό Πήλιο, μέχρι και τα προάστια του Βόλου, ενώ έχουν ντυθεί στα λευκά Άνω Βόλος, Ανακασιά και Άλλη Μεριά.

Στον Βόλο, η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τους 5 βαθμούς, ενώ πέφτει συνεχώς χιονόνερο.

Η πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά, και κυρίως στα Χάνια, έφθασε το ύψος του χιονιού πάνω από 30 εκατοστά, ενώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο ξεπέρασε τα 35. Η θερμοκρασία στην περιοχή παραμένει κάτω από το μηδέν και τα μηχανήματα αποχιονισμού ρίχνουν συνεχώς αλάτι και καθαρίζουν το οδικό δίκτυο για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στο κεντρικό Πήλιο.

Αντιολισθητικές αλυσίδεςχρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην οδό Βόλου-Ζαγοράς από την Πορταριά και πάνω, μέχρι τη θέση Καράβωμα.

Το πρωί, λόγω της χιονόπτωσης, μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α΄Βιομηχανικής Περιοχής, ενώ ανεκτέλεστα έμειναν πολλά δρομολόγια των Αστικών Γραμμών Βόλου προς τα χιονισμένα προάστια και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς ορεινά χωριά του Πηλίου.

Πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτούργησαν, κυρίως σε χωριά του κεντρικού και νότιου Πηλίου.

Πυκνό χιόνι συνεχίζει να πέφτει και προς τα Κανάλια, την Κερασιά, τις Γλαφυρές και το Κεραμίδι, στα όρια με τη Λάρισα, αλλά και στην ‘Οθρυ, όπου στην Ανάβρα το χιόνι έφθασε τα 15 εκατοστά, ωστόσο ο δρόμος από τον Αλμυρό είναι ανοιχτός.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν, τα ξημερώματα, από τη χιονόπτωση και στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, αλλά οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν με ρίψεις αλατιού και αποχιονισμό.

Στη Λάρισα, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε ορεινές περιοχές όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, δηλαδή σε Σαραντάπορο, Βερδικούσια, Λιβάδι και Κρανιά Ελασσόνας, όπου το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία τους -4. Επίσης, στον δήμο Τεμπών δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, όπως και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.
 
Στην περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται συνεχώς προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής.

Στην Ήπειρο, χιονίζει στις ορεινές περιοχές, ενώ ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από 1.000 μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0C.

Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.

Στην Αττική

Στο μεταξύ, συνολικά 74 κλήσεις δέχτηκε την Τετάρτη στην Αττική η Πυροσβεστική, για κοπές δέντρων που κατέπεσαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!