Το 'κατηγορώ' της Αχτσιόγλου κατά των Ευρωπαίων για τα εργασιακά

Εξ ου και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά το συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορεί κατά τη διαπραγμάτευση να μη στηρίζουν τη θέση της Ελλάδας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που συνιστούν κοινοτικό κεκτημένο.

Επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης ήταν ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ένα project του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η διαβούλευση για το οποίο λήγει σε μερικές εβδομάδες. Αφορά την εξίσωση προς τα πάνω των κοινωνικών δικαιωμάτων στις χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνει και τα εργασιακά.

Η κ.Αχτσιόγλου έσπασε το πρωτόκολλο, λέγοντας στους συναδέλφους της υπουργούς ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» και επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα». Η ξεκάθαρη θέση μας, σημείωσε, «υποστηρίζεται και από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση».

Ουσιαστικά δηλαδή η υπουργός Εργασίας κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης να σταματήσει την υποκρισία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις συζητήσεις με τους θεσμούς για την αξιολόγηση ενώ η Ελλάδα επικαλείται το κοινοτικό κεκτημένο για να αποκρούσει τις πιέσεις του ΔΝΤ στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών αποφεύγουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά του Ταμείου.

Η κ.Αχτσιόγλου κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης απευθύνθηκε προσωπικά και στην επίτροπο Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν, η οποία έχει λάμψει δια της απουσίας της από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κ.Τίσεν την πλησίασε και της ζήτησε συνάντηση, η οποία όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει σήμερα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!