Μείωση 727 εκατ. στα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου

Η μείωση καταγράφεται τόσο στους καθυστερούμενους φόρους, όσο και στις καθαρές υποχρεώσεις προς ιδιώτες. Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές μειώθηκαν σε ένα μήνα κατά 555 εκ ευρώ, φτάνοντας τα 4,16 δις ευρώ το Νοέμβριο, από 4,72 δις ευρώ τον Οκτώβριο. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,73 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στην επιμέρους μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ στα 1,33 δις ευρώ για τον Νοέμβριο, από 1,61 δις ευρώ τον περασμένο μήνα, ενώ στο αποτέλεσμα συνέβαλε και η μικρή μείωση των οφειλών του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων στα 482 εκ ευρώ, από τα 534 εκ ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία καταγράφουν τον Νοέμβριο μείωση κατά 239 εκ ευρώ, στα 758 εκ ευρώ από 957 εκ ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στα 358 εκ ευρώ, από 366 εκ ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) μειώθηκαν επίσης οριακά τον Νοέμβριο στα 399 εκ ευρώ από 411 εκ ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Οι καθυστερούμενοι φόροι μειώθηκαν κατά 172 εκ ευρώ, στα 1,44 δις ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, από 1,61 δις ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δεν περιλαμβάνεται η εξέλιξη των οφειλών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και άλλων φόρων που λιμνάζουν στην εφορίες (υπολογίζονται κοντά στα 930 εκ ευρώ) καθώς και οι οφειλές που προκύπτουν από τις καθυστερούμενες συντάξεις.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες μπορεί να μην είναι επίσημες για το ΥΠΟΙΚ, αλλά είναι για τους δανειστές αφού παρακολουθούν την εξέλιξή τους.

 

ΦΩΤΟ SOOC

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!