Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης: Αναβιώνει το έθιμο με τα πορτοκάλια και φέτος την ημέρα των Θεοφανείων

Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης 

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Ένα έθιμο μοναδικό, αυτό με τα πορτοκάλια και το κυπαρίσσι, αναδεικνύεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου δύο αιώνες την ημέρα των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης.
Ήδη από την παραμονή των Θεοφανείων αρχίζει η γιορτή. Στολίζεται ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του Ναού και σχηματίζεται ένας μεγάλος Σταυρός από πορτοκάλια και κλαδιά κυπαρισσιού.
Το κυπαρίσσι συμβολίζει την αιωνιότητα και το πορτοκάλι την υγεία.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το τραπέζι πλαισιώνουν μικρά παιδιά, που κρατούν αναμμένες λαμπάδες-κεριά, στα οποία είναι περασμένα δύο πορτοκάλια και ένα μήλο, ενώ ανάμεσα τους κρέμονται αποξηραμένα σύκα, που είναι δεμένα με μια κόκκινη κλωστή. Δεμένα στην κόκκινη κλωστή ήταν παλιότερα φλουριά, ενώ σήμερα κρέμονται από τις λαμπάδες νομίσματα.
Το έθιμο προβλέπει ότι τα στολισμένα κεριά τα προσφέρουν στα παιδιά οι νονές και οι νονοί τους την παραμονή ή την προπαραμονή των Θεοφανίων, ενώ αν δεν βρίσκονται στο Ασβεστοχώρι το έθιμο τηρείται από τους γονείς ή τους υπόλοιπους συγγενείς. Μάλιστα τα παλιότερα χρόνια τα στολισμένα κεριά κρατούσαν και όλες οι αρραβωνιασμένες κοπέλες, χωρίς όμως τα σύκα. Η λαμπάδα ήταν στολισμένη με μια κόκκινη κλωστή και το φλουρί το πρόσφερε σε κάθε κοπέλα η πεθερά της.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράζεται σε όλο το εκκλησίασμα ένα πορτοκάλι με ένα μικρό κλωνάρι κυπαρισσιού στο πάνω μέρος του. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό συμβολίζει την μπομπονιέρα του Χριστού και τοποθετείται από τους πιστούς στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.
Να σημειωθεί ότι το έθιμο, συγκεντρώνει πλήθος πιστών απ' όλη την Ελλάδα την ημέρα των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Το έθιμο έφεραν στο Ασβεστοχώρι ξενιτεμένοι παλιοί κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου από τους Αγίους Τόπους.

↓ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ↓πηγή ΜΑΚΑΒΟΣ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!