Κυπριακό: Δυσκολίες στην επίλυσή του βλέπουν Συρίγος και Χρυσόγονος

Δυσκολίες στη επίλυση του Κυπριακού βλέπουν σύμφωνα με δηλώσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, όσο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Ειδικότερα ο κ. Συρίγος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm» προχώρησε στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή. Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετά σημεία των συζητήσεων καλύπτονται από μυστικότητα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για τις εγγυήσεις. Όπως ανέφερε, Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν τον θεσμό παρωχημένο ενώ η τουρκική πλευρά θέλει τις εγγυήσεις, ώστε, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, να μπορέσει να διατηρήσει τα στρατεύματα κατοχής αρκετό καιρό μετά τη συμφωνία.

Το σημαντικότερο ζήτημα, εκτίμησε ο ίδιος, είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, κάτι που σχετίζεται και με τα εδάφη που θα περιέλθουν και το πότε θα συμβεί αυτό στην κυπριακή πλευρά. «Καλό είναι να υπάρχουν καθαρές λύσεις, έστω και επώδυνες, παρά να υπάρχουν μπερδεμένες διαδικασίες» υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι αν και το 1923 η Συνθήκη της Λωζάνης προέβλεπε τη διαδικασία υπολογισμού των εκατέρωθεν περιουσιών, το ζήτημα λύθηκε από τον Βενιζέλο σε επίπεδο κρατών.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. «Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν στο Κυπριακό, το πιθανότερο είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μη συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο και να γίνει μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» είπε ο κ. Συρίγος.

Χρυσόγονος: Δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού

Δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού διαβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» .

Όπως τόνισε, τόσο ο Ακιντζί όσο και ο Ερντογάν για διαφορετικούς λόγους πιέζονται, με τον πρώτο να κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, ενώ ο δεύτερος επιθυμεί διακαώς στο εσωτερικό της χώρας του να επιτύχει την αλλαγή πολιτεύματος ώστε και τυπικά να καταστεί απόλυτος κυριάρχος.

Ερωτηθείς για το εάν οι τρομοκρατικές επιθέσεις δυσκολεύουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι δεν σχετίζονται και δεν επηρεάζουν τη λύση του. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «γεφύρι της Άρτας», αφού 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ακόμα αναζητούμε τη λύση.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη χαρακτήρισε «ασθενικό μόρφωμα» λέγοντας ότι αν και έχει προχωρήσει σε αρκετά θέματα εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσαρμονίες. «θα πρέπει να πάμε σε κάτι πιο συνεκτικό αλλά δεν ξέρω πόσο μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη ή να πάμε σε μια σταδιακή αποσύνδεση ή ακόμα να υπάρξει μια ένωση πολλών ταχυτήτων» δήλωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εκτίμησε «ότι άμεση λύση είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προβλέπονται μετά το 2018 είναι αναγκαία, για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών. «Για να έρθει ο ιδιώτης θα πρέπει να ξέρει ότι μπορείς να αποπληρώσεις τα δάνεια σου» είπε ο κ Χρυσόγονος και εξέφρασε την ελπίδα ενόψει εκλογών σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία, όπου είναι χώρες κλειδιά για την Ευρώπη και την Ελλάδα, να συγκρατηθεί η ακροδεξιά στα σημερινά δημοσκοπικά επίπεδα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!