Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974 Κ-Δ. Μακεδονίας για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974
Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27
www.edia-makedonias.gr
Α.Μ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 6952/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974 Κ. & Δ. Μακεδονίας» αποχαιρετά το ιδρυτικό της μέλος και πρώτο αντιπρόεδρό της Πάνο Δημητρίου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.
Ο Πάνος Δημητρίου υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές της Αριστεράς. Από το 1933, στα 16 του χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις ιδέες του για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το 1938, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη και βασανίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.  Εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, απ’ όπου δραπέτευσε Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.
Ηγήθηκε της ανανεωτικής πτέρυγας του ΚΚΕ, αρχικά στο εξωτερικό, και με την επάνοδό του στην Ελλάδα το 1974 διετέλεσε μέλος  της Κ.Ε. του ΚΚΕ εσωτερικού.
Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς.
Με τα βιβλία του “Η διάσπαση του ΚΚΕ” (1975) και “Εκ βαθέων” (1997), συνέβαλε στη μελέτη της πορείας του αριστερού κινήματος.
Το Δ.Σ. της «ΕΔΙΑ 1940-1974» καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνοδεύσουν την εκφορά του αύριο Παρασκευή στις 13.00 από τον Άγιο Νικόλαο Θέρμης.

Θεσσαλονίκη 2-2-2016

Για το Δ.Σ.  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                    
             




Τριαντάφυλλος  Μηταφίδης                                                   Παρασκευή Φιριπή


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!