Τα χρήσιμα συμπεράσματα από τη «μητέρα» των δημοσκοπήσεων

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα που έχουμε όλοι θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σήμερα με ένα δημοσκοπικό εργαλείο που ονομάζεται poll of polls. Στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «μητέρα των δημοσκοπήσεων» και η «Κ» έχει και άλλοτε δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της, καθώς διεθνώς θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα. Ο λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις της εν λόγω δημοσκόπησης προκύπτουν από τον μέσο όρο των προβλέψεων που κάνουν πέντε εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ενώ ειδικώς σήμερα υπάρχει και μια επιπλέον πρωτοτυπία. Παίρνοντας τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της Alco, της Κapa Research, της Metron Analysis, της MRB και του ΠΑΜΑΚ επιχειρούμε μια σύγκριση των ποσοστών που είχαν τα πολιτικά κόμματα στις αρχές του 2016 με αυτά που τους δίνουν οι πλέον πρόσφατες μετρήσεις των ίδιων εταιρειών το 2017. Γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα γίνει στις εκλογές όποτε κι αν προκύψουν.

Οπως φαίνεται λοιπόν στον πίνακα, η Ν.Δ. προηγείται σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ένα χρόνο πριν οι ίδιες εταιρείες προσδιόριζαν αυτή τη διαφορά σε μόλις 4,1%. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα είναι ότι η διεύρυνση της διαφοράς δεν έχει προκύψει μόνον λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεσοσταθμικά όντως έχει χάσει 4,4%, αλλά την ίδια στιγμή και η Ν.Δ. εμφανίζεται να κερδίζει 3,1%. Γεγονός που οι δημοσκόποι αποδίδουν τόσο σε μια απευθείας μετακίνηση οργισμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ., όσο και στην παρατηρούμενη επιστροφή αρκετών ψηφοφόρων που στις τελευταίες εκλογές απείχαν (σ.σ. τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ν.Δ. έλαβε 200.000 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015).

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος στην εκτίμηση ψήφου του πίνακα της «Κ». Ο εκλογολόγος κ. Πάνος Σταθόπουλος που τον επεξεργάστηκε, ενώ αφαίρεσε όσους συνειδητά δηλώνουν στις έρευνες ότι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό, διατήρησε εσκεμμένα τους αναποφάσιστους (13,9%) και δεν τους κατένειμε στα κόμματα, όπως γίνεται σε πολλές μετρήσεις. Τούτο το έκανε για να δείξει ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας των κομμάτων, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό που θα συγκέντρωναν σήμερα αν γίνονταν εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο κάλλιστα μπορεί να λεχθεί ότι η Ν.Δ. διεκδικεί με αξιώσεις πλέον την αυτοδυναμία, καθώς της αρκεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη έστω του 1/3 των αναποφάσιστων (4,6% του 13,9% το οποίο θα προστεθεί στο 29,9%). Σημειωτέον δε ότι την προοπτική αυτή διευκολύνει η παρουσία πολλών μικρών σχημάτων που εικάζεται ότι θα μείνουν εκτός Βουλής καθώς με τον εκλογικό νόμο που ισχύει, όσο αυξάνεται το αθροιστικό ποσοστό των λεγόμενων «λοιπών» κομμάτων, τόσο μειώνεται ο πήχυς για την αυτοδυναμία του νικητή.

Η τελευταία αυτή παρατήρηση, δηλαδή η παρουσία πολλών μικρών κομμάτων, είναι το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα του poll of polls. Εν συγκρίσει με τις αρχές του 2016 όλες οι έρευνες καταγράφουν πλέον μια αξιοσημείωτη άνοδο τριών κομμάτων (Χ.Α., ΚΚΕ, ΔΗΣΥ) που φαίνεται σήμερα να διεκδικούν ποσοστά στην κλίμακα 7%-10%. Αντιθέτως όλα τα υπόλοιπα χαροπαλεύουν κάτω από το όριο του 3% με συνέπεια να μην αποκλείεται η επόμενη Βουλή να είναι ακόμη και πεντακομματική, γεγονός που όπως ελέχθη διευκολύνει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Πηγή: kathimerini.gr


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!