Υπερταμείο, ενέργεια και δημοσιονομικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την Τρίτη

Για το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα για λίγο μετά τις 10 έχει οριστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρώτο «καυτό» ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των Θεσμών που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου διαμορφώνεται ως εξής:

10:30   Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.

12:00   Ενέργεια

19:00   Επισκόπηση

20:30   Δημοσιονομικά

Oι επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα έρχονται στην Αθήνα με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων που πηγάζουν από τους θεσμούς, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του «κουαρτέτου» όσο και το ΔΝΤ θεωρούν εφικτό αυτό το στόχο, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Όλες οι πλευρές επιδιώκουν να έχει κλείσει η αξιολόγηση είτε στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου είτε το αργότερο σε αυτό της 7ης Απριλίου και δη με μια δέσμευση για το χρέος, η οποία θα επιτρέπει στον διοικητή της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Με βάσει αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελεί ετοιμάζει το φάκελο των ελληνικών θέσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

-Η θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών.

-Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

-Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

-Η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

-Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

-Η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών.

-Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.

-Η λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σίγουρο είναι πως η «κοινή φωνή» με την οποία εμφανίστηκαν οι Θεσμοί στο Eurogroup δεν είναι καθόλου ενιαία και αυτό αναμένεται να διαφανεί στις συζητήσεις των Αθηνών. Αυτό που μένει να δούμε είναι το αν θα επιβεβαιωθούν οι φωνές που ισχυρίζονται πως το Ταμείο θα απαιτήσει - πέραν από τις γενναίες μεταρρυθμίσεις- και μια εμπροστοβαρής, αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία.

Σχοινάς: Η Επιτροπή καλωσορίζει τη «συναντίληψη» που πέτυχαν οι Θεσμοί

«Σήμερα και αύριο» επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για να συνεχίσουν την εργασία τους για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η Επιτροπή καλωσορίζει τη «συναντίληψη» που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις θεσμοί και η οποία επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα «στις αρχές αυτής της εβδομάδας». Ο ίδιος διευκρίνισε πως κάποιοι από τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα και κάποιοι αύριο.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: koolnews.gr


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!