Ντάισελμπλουμ: Κοντά σε κοινό έδαφος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα
Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Στην συνάντηση συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Πριν τη συνάντηση
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ αναμένεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στον κ. Τσακαλώτο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, Ευρώπη και ΔΝΤ κατέληξαν σε κοινή γραμμή για τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα.
Η Γερμανία επικεντρώνεται στο να διασφαλίσει την επιτυχία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Β. Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν αγνοήσει τις δεσμεύσεις της.
«Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με το να διασφαλίσουμε ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος είναι επιτυχής. Εκεί επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Friederike von Tiesenhausen.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ότι ευρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία μεταξύ τους για την τήρηση κοινής στάσης την οποία θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι ευχάριστο. Δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω από διαδικαστικής πλευράς, ότι η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι ένα βήμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει και συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα».
Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην συνάντηση Ελλήνων αξιωματούχων και θεσμών που έχει προγραμματιστεί για αργότερα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στη Χάγη, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε επικείμενη συνάντηση των βασικών εταίρων για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ωστόσο, διέψευσε τις εικασίες περίς κρίσης.
«Η άποψη ότι υπάρχει κρίση είναι τελείως υπερβολική», είπε. «Η επόμενη μεγάλη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Ελλάδα (για το χρέος) δεν είναι πριν από το καλοκαίρι, ωστόσο, θα ήταν ευπρόσδεκτη μία τέτοια κίνηση, εάν γινόταν νωρίτερα», πρόσθεσε.
Με τις επικείμενες εθνικές εκλογές στη Δανία στις 15 Μαρτίου και στη Γερμανία αργότερα μέσα στο χρόνο, παρατηρητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις δυσκολίες που θα έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν υποχωρήσεις για να διατηρήσουν το ελληνικό πρόγραμμα ως έχει.
«Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι σήμερα είναι ο προϋπολογισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
Μοσκοβισί: Αν κάνουν όλοι ένα βήμα, μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση
Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.
Τελεσίγραφο των δανειστώνΗ πρόταση των δανειστών, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου: υποχρέωση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Κατά ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή», η συμφωνία σε δημοσιονομικό και εργασιακό είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ και η νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων αδιαπραγμάτευτη.
Το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, μέτρα τα οποία, όμως, θα εφαρμόσει αργότερα όταν αρχίσει η ανάκαμψη, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος, Τζέρι Ράις.
Επανάλαβε τη θέση για πλεονάσματα 1,5% και ελάφρυνση χρέους, κάτι που δεν απαιτούσε πρόσθετα μέτρα, αφού το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα, αλλά «να βγαίνουν τα νούμερα»
Όπως εκτιμάται, αν η τρόικα δεν επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία εντός Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση προτού ανοίξει ο εκλογικός κύκλός στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στην ολιγόπεπτη αναφορά του στην Ελλάδα, δεν ανέφερε τίποτα το νεώτερο που θα μπορούσε να εκπλήξει ένα ευρύτερο ακροατήριο, αλλά οπωσδήποτε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο momentum των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ, ο Σόιμπλε σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό δίκτυο επανέφερε με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδεχόμενο Grexit στη δημόσια συζήτηση ανάγοντάς το αναπόφευκτα και σε θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, όπως ακριβώς είχε γίνει το 2013 στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της, «ειδάλλως δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη…και δεν θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2018».
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές συμφωνίες που δεν προβλέπουν μια τέτοια δυνατότητα. «Καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγγυάται για μια άλλη, σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη» τόνισε προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει και το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, «κάτι που είναι υπόθεση της Ελλάδας».
Πηγή: www.tovima.gr