Με ασπίδα τα στοιχεία της Κομισιόν, η κυβέρνηση επιμένει 'ούτε ένα ευρώ μέτρα'

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ειδικότερα κατά το briefing ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, διότι σύμμαχος της Ελλάδας είναι η υπεραπόδοση της οικονομίας, η ανεθεώρηση των πλεονασμάτων του 2016 που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, καθώς και η προαναγγελία υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2018.

Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι όχι μόνο το πλεόνασμα του 2016 αναθεωρείται στο 2% του ΑΕΠ, ενώ στόχος ήταν το 0,5%, αλλά μηδενίζεται το δημοσιονομικό κενό για το 2018 και συνεπώς δεν υπάρχει καμία βάση σε συζήτηση για μέτρα κάλυψης του.

"Οι υψηλοι ρυθμοί ανάπτυξης για δύο χρόνια τουλάχιστον δείχνουν πως δεν έχουν καμία βάση οι απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά το 2018" πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τα στοιχεία αυτά της Κομισιόν αναμένεται να επικαλεστεί αύριο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος όπως έχει γράψει το NEWS247 φημολογείται ότι μπορεί να φέρει μαζί του εναλλακτική λύση.

Ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι "η Ελλάδα δε χρειάζεται και δε θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας" (φράση που επανέλαβε πέντε φορές κατά τη διάρκεια του breifing) αν και όταν ερωτήθηκε ειδικότερα εάν θεωρείται μέτρο λιτότητας η μείωση του αφορολόγητου ή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, επανέλαβε απλώς ότι δε θα μπεί σε καμία τεχνική λεπτομέρεια. Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση σκέπτεται συμφωνία πακέτο με αντισταθμιστικά μέτρα ή εάν θα δεχθεί μέτρα με ρήτρα ακύρωσης. Δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε επίσης το ερώτημα εάν οι θεσμοί είχαν την Παρασκευή ενιαία στάση απέναντι στην Αθήνα.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά του ΔΝΤ, λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις του συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές. Κάλεσε το Ταμείο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα και εκτίμησε ότι πράγματι δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι δειλά αναγνωρίζει πως η Ελλάδα δε χρειάζεται περισσότερη λιτότητα, επιμένει όμως στην εμμονή του για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Αναμένουμε πιο ρεαλιστικές και επικοδομητικές προσεγγίσεις από το Ταμείο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Το ίδιο αναμένουμε και από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία δεν είναι ρεαλιστικές ούτε εποικοδομητικές και αυτό είναι η θέση κάθε σοβαρού οικονομολόγου". Σημείωσε λοιπόν ότι για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση είναι αναγκαίο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να πάει σε θέσεις πιο ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για μία συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία και υπογράμμισε: "Το πως θα κλείσει η αξιολόγηση είναι εξίσου σημαντικό με το πότε".

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι μπορεί και να μη χαθεί τελικά το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την Αθήνα για μία συμφωνία είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνει και τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, τα οποία όμως όπως σημείωσε είναι μία απλή εξίσωση από την ώρα που θα λυθεί το ζήτημα των στόχων για το πρωτογενές μετά το 2018.

"Οσοι το τελευταίο διάστημα δημιουργούν με τις δηλώσεις τους εικόνα θρίλερ και κινδυνολογίας απαιτώντας άρον άρον το κλείσιμο της αξιολόγησης εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις των δανειστών", δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας αρνητικό παράγοντα στη διαπραγμάτευση τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε ειδικότερα ότι την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης , ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στο Βερολίνο και "αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, επιλέγει την αντιπολίτευση. Χθες έχασε την ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα, αλλά υιοθέτησε τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση και σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει την κρίση. Επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος σε μία εσωτερική αντιπαράθεση", καταλήγοντας: "Υπενθυμίζουμε στον κ.Μητσοτάκη ότι στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις δε διορίζονται από τους δανειστές, αλλά εκλέγονται από το λαό. Το ξέρουν και οι ίδιοι οι δανειστές, τους οποίους με ακατανόητη επιμονή προσπαθεί να εξευμενίσει και να τους φανεί χρήσιμος".
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!