Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος μιλά για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017


- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –
Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά:
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος μιλά για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Συνεχίζεται το ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, οδός Λαγκαδά 221, στη Σταυρούπολη με μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρουσίαση.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η αρμόδια Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού και  το Τμήμα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, προσκαλούν τους  πολίτες να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα που τους απασχολεί, τις Μορφές επισφαλών εργασιακών σχέσεων, το Συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Εισηγητής ο Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Άρις Καζάκος.
Η μεγαλύτερη και πιο βίαιη ανατροπή στις ζωές των ανθρώπων είναι, βέβαια, αυτή που επιφέρει η ανεργία και μάλιστα η μακροχρόνια ανεργία. Από την άλλη πλευρά, η εργασία, για όσους την έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, μοιάζει όλο και περισσότερο με εργασία σκλάβων. Στο κάδρο της μισθωτής εργασίας θα βρούμε την ανοιχτή βία (βλ. τους μπράβους εργοδοτών στο Πέραμα και στα ATM), την απλήρωτη εργασία ή την εργασία με κουπόνια τροφής αντί για μισθό σε χρήμα. Η επισφάλεια, σε διάφορες μορφές, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εργασίας όσων εργάζονται σήμερα. Χαρακτηριστικές μορφές επισφαλών εργασιακών σχέσεων η κακοπληρωμένη ή η απλήρωτη εργασία, η προσωρινή εργασία (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), η μερική και η εκ περιτροπής εργασία, οι συμβάσεις μηδενικών ωρών, οι ψευδεπίγραφες μορφές παροχής επισφαλούς εργασίας, που στην πραγματικότητα υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με αόριστη χρονική διάρκεια, όπως είναι οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις «έργου» ή «ανεξάρτητων» υπηρεσιών, η «κοινωφελής» εργασία που παρέχεται στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων (κοινωφελούς χαρακτήρα).
Το outsourcing από την άλλη πλευρά, δηλαδή η ανάθεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, που πριν εκτελούσε το σταθερό προσωπικό της επιχείρησης, σε εργολάβους, αποτελεί μια εξαιρετικά απειλητική μορφή επισφάλειας. Το outsourcing όχι μόνο μειώνει το σταθερό προσωπικό μιας επιχείρησης αλλά συγχρόνως πλήττει και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ επιδιώκει να περιορίσει και το πεδίο εφαρμογής των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας. Παραλλαγή του outsourcing είναι το crowdsourcingcrowdworking.
Τα Μνημόνια δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αυτά απλώς παροξύνουν την κρίση.
Το πρόβλημα είναι γενικότερο: Θεμελιώδης κανόνας για την οργάνωση του κόσμου στη σύγχρονη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση είναι η «ανταγωνιστικότητα», ένας ευφημισμός που επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να κρύψει τη συρρίκνωση της ελευθερίας και την ανισότητα, τη μεγιστοποιημένη βία που εκπορεύεται από την  τρέχουσα θεσμική διάπλαση της ΕΕ και του κόσμου για την οικονομία και την εργασία.
Ποια είναι η θέση του συνδικαλισμού και των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης επισφάλειας στις εργασιακές σχέσεις;
Γιατί η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων είναι τόσο καίριας σημασίας για τις ζωές μας;
Ποιες είναι οι απαντήσεις των δικαστηρίων στα αιτήματα των εργαζομένων για παροχή δικαστικής προστασίας;
Ποιοι είναι οι «ιδιοκτήτες» των φονικών νομοθετικών μέτρων;
Εναντίον ποιων θα στραφεί η άμυνα της κοινωνίας;
Υπάρχει ελπίδα (με την ιστορική της έννοια);
Στα ερωτήματα αυτά και τις απαντήσεις μας θα αφιερωθεί σημαντικό μέρος της ομιλίας και  της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Ανοιχτή κουβέντα μετά την ομιλία
Μετά την ομιλία θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού, που κατέκλυσε τις πρώτες δύο Τετάρτες της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, τον ίδιο χώρο, για να παρακολουθήσει τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΑΛΠ Δήμου Παύλου Μελά, Καθηγητή κ. Γεώργιο Θ. Παυλίδη, ο οποίος  αναφέρθηκε σε θέματα συμπεριφοράς και εξαρτήσεων και την Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, κ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία μίλησε για το Αλτσχάιμερ, την επιδημία του 21ου αιώνα, σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς στην Ελλάδα μόνο, ζουν σήμερα πάνω από 200.000 άτομα με άνοια, ενώ στον πλανήτη αγγίζουν τα 47 εκατομμύρια και αναμένεται μέχρι το 2050, οι ασθενείς με άνοια παγκοσμίως να φτάσουν τα 131,5 εκατομμύρια!
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία αυτή  έγιναν ανάρπαστα τα τεύχη από το  περιοδικό «Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer» που εκδίδει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και με πρωτοβουλία της κ. Τσολάκη, θα μοιραστούν περιοδικά από τους διοργανωτές, πριν την  ομιλία του κ. Καζάκου.

Βιογραφικό του Εισηγητή
Ο Άρις Καζάκος είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία ως υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), αρχικά στo Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και έπειτα στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, όπου ολοκλήρωσε τήν διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η αναστολή των κύριων υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια εργασιακών αγώνων» (στα γερμανικά, 1980).
Είναι Καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής, όπου διδάσκει Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο (συνδικαλιστικές ελευθερίες, δίκαιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μεσολάβησης-διαιτησίας, δίκαιο της εκμετάλλευσης και των κανονισμών εργασίας, δίκαιο της απεργίας) και Σύγχρονα Θέματα Εργατικού Δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής από το 1999 μέχρι το 2001.
Είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής-εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «Άρις Καζάκος – Κατερίνα Ασλανίδου και συνεργάτες». Συμμετέχει σε διάφορους επιστημονικούς φορείς, έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) και είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού, της μεθοδολογίας και ερμηνείας του δικαίου, του δικαίου προστασίας των καταναλωτών, καθώς και των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στην υπόσταση και τη λειτουργία του δικαίου. Έχει συγγράψει συστηματικά έργα, μονογραφίες, μελέτες και γνωμοδοτήσεις για θέματα εργατικού δικαίου και δικαίου προστασίας των καταναλωτών και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ως εισηγητής.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
1. Μιχαήλ Χριστοδούλου – Δημοτικός Σύμβουλος
2. Αβραάμ Κωτσίδης - Δημοτικός Σύμβουλος
3. Ελένη Χαριζάνη - Δημοτική Σύμβουλος
4. Ευστάθιος Αναστασιάδης - Διευθυντής Υποστήριξης & Ανάπτυξης
της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων
5. Αναστασία Τεφλιούδη - Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου
Μάθησης
6. Αναστασία Μήλιου - Υπάλληλος του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου ΜάθησηςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(Τα μαθήματα παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και γίνονται ημέρα Τετάρτη & ώρα 19.00)

15 Μαρτίου 2017
Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης
Θέμα: Μορφές επισφάλειας στις εργασιακές σχέσεις και τρόποι αντιμετώπισης
Εισηγητής: Άρις Καζάκος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α.Π.Θ.

29 Μαρτίου 2017
Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων
Θέμα: Παραπτωματικές συμπεριφορές νέων και πώς τις αντιμετωπίζουμε
Εισηγητής: Ματθαίος Τσούγκας, Καθηγητής Ιατροδικαστικής Α.Π.Θ.

5 Απριλίου 2017
Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης
Θέμα: Ουρογεννητικός Καρκίνος
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Α. Τζάκας, Καθηγητής Ουρολογίας Α.Π.Θ.

19 Απριλίου 2017
Πολιτιστικός Σύλλογος “Οδυσσέας” στην Ευκαρπία
Θέμα: Περιβάλλον και αναπνευστικά προβλήματα
Εισηγητής: Λάζαρος Σιχλετίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ.

10 Μαΐου 2017
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης
Θέμα: Μανίες, Φοβίες και έμμονες ιδέες
Εισηγητής: Γρηγόριος Σίμος, Καθηγητής Ψυχίατρος Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνα: 2313 302-808, -831
FAX: 2313 302-947


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!