19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Έπεσε η αυλαία, άνοιξαν οι ορίζοντες και για νέα ταξίδια δυτικά- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -
19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Έπεσε η αυλαία, άνοιξαν οι ορίζοντες και για νέα ταξίδια δυτικά  

Το βράδυ της  Κυριακής 12  Μαρτίου έπεσε η αυλαία για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος ταξίδεψε δυτικά της πόλης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά.
Από τη Δευτέρα 6 έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου, οι πολίτες της Δυτικής πλευράς της πόλης, απόλαυσαν 7 ταινίες στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο των Ειδικών προβολών Ντοκιμαντέρ DOC IN TOWN του παγκόσμιου κινηματογραφικού θεσμού, που φέτος άνοιξε τα φτερά του και πέρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανατολικά στην Καλαμαριά και δυτικά στη Σταυρούπολη.
Η χρωματική παλέτα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το κίτρινο, το μαύρο και το γκρι, στόλισαν το πολιτιστικό κτίριο – σημείο αναφοράς της Σταυρούπολης και του Δήμου Παύλου Μελά και επιβεβαίωσαν αυτό που αναφέρθηκε τόσο από το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη όσο και από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, ότι δηλαδή η συνεργασία που ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 με την ανοιχτή προβολή της κωμωδίας ΄΄Φρανκενστάιν Τζούνιορ΄΄ του Μελ Μπρουκς στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και συνεχίστηκε με τις προβολές δυτικά της πόλης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2017, άνοιξε ορίζοντες και για άλλες δημιουργικές συνεργασίες.
Το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού ανταποκρίθηκε με ευθύνη και στη νέα αυτή πρόκληση στρατηγικής συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που από το 1960 αποτελεί ένα αξιόπιστο βήμα προώθησης της κινηματογραφικής δημιουργίας και από το 1999 απέκτησε και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ανοίγοντας διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Ανοιχτή συνομιλία του κοινού με τους δημιουργούς
Ο νέος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, οικοδεσπότης των προβολών δυτικά, υποδέχτηκε  τους φίλους του είδους και ευχαριστεί ιδιαίτερα τους δημιουργούς των ταινιών που και τις 4 ημέρες έδωσαν το παρών στο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, συνομιλώντας μάλιστα με Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό
τους θεατές, σε μια κουβέντα που όπως ανέφερε και η
 ΄΄οξύνει το βλέμμα των πολιτών, εναρμονίζοντάς το με τις αξίες του ντοκιμαντέρ, για μια ειλικρινή, ανεκτική και καλοπροαίρετη ανάγνωση του κόσμου μας΄΄.
-Κουβέντιασαν με το κοινό οι
Γιώργος Κεραμιδιώτης // ΄΄Πού ήμουν, πού είμαι, πού πάω – Φωνές αμφιθεάτρου΄΄
Νικόλ Αλεξανδροπούλου // ΄΄Δεύτερη ζωή: Από αγκάθι, ρόδο΄΄
Άγγελος Ράλλης // ΄΄Πού είσαι Σινγκάλ;΄΄
-Παρακολούθησαν με τους θεατές  
΄΄Το συρματόπλεγμα: Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης΄΄ οι δημιουργοί της ταινίας Αναστασία Χριστοφορίδου και οι FilmFabrikers.
-Προβλήθηκαν και οι ταινίες
΄΄Συράκος Δανάλης – Εκδρομή στο φως΄΄ του Δημήτρη Γκουζιώτη
΄΄Ένας δρόμος με μακρά ιστορία΄΄ της Ανατολής Καρυπίδου και του Δαμιανού Μαξίμωβ
΄΄Το πρώτο γεύμα – Το ταξίδι της τροφής: Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα΄΄ των Νίκου Νταγιαντά, Ανδρέα Αποστολίδη, Λευτέρη Χαρίτου, Γιούρι Αβέρωφ
-Τίμησαν το θεσμό και το Δήμο Παύλου Μελά με την παρουσία τους
η Art Director του  ΄΄Πού είσαι Σινγκάλ;΄΄Maria del Mar Rodriguez Yebra
και ο Μένος Δελιοτζάκης, δημιουργός του εξαιρετικού αφιερώματος σε ένα μοναδικό πολιτικό άνδρα (προβλήθηκε στις αίθουσες του κέντρου) ΄΄Η Ιστορία είμαι εγώ – Ανδρέας Λεντάκης΄΄
«Φωτογραφία και Ντοκουμέντο» από τις ΟΨΕΙΣ
Το ενδιαφέρον των θεατών και των επίσημων προσκεκλημένων κέντρισε η παράλληλη δράση του Δήμου Παύλου Μελά, Έκθεση Φωτογραφίας «Φωτογραφία και Ντοκουμέντο» από τη Φωτογραφική Λέσχη ΄΄ΟΨΕΙΣ΄΄,  στο φουαγιέ του ΚΠ Χρήστος Τσακίρης.
Συγκίνηση και προβληματισμός στην Εισαγωγή – Καλωσόρισμα
Από τις πολύ δυνατές στιγμές του τετραημέρου των προβολών δυτικά της πόλης, η εισαγωγή – καλωσόρισμα την πρώτη ημέρα, με τους τρεις εκλεκτούς προσκεκλημένους που  κατέγραψαν πτυχές της πραγματικότητας και μοιράστηκαν με το κοινό, Ιστορίες Έμπνευσης & Εμπιστοσύνης
-Ο Αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε την πόλη με την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης (Ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον)
-Ο 17χρονος μαθητής, δέκτης οργάνου, Κυριάκος Αποστολίδης (Δεύτερη ζωή και εμπνεύσεις)
-και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης
(Οι ορίζοντες είναι πάντα μπροστά μας και είναι πάντα ανοιχτοί)
Ιδιαίτερη αναφορά στο Λάμπρο Βαγιώτα που συμμετείχε στην κουβέντα της Νικόλ Αλεξανδροπούλου με το κοινό,  για τις μεταμοσχεύσεις.
Ευχαριστίες
Ο Δήμος Παύλου Μελά ευχαριστεί δημόσια την Ελίζ Ζαλαντό και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και από το επιτελείο του Φεστιβάλ το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, τους Δάνη Κόκκινο και Αντιγόνη Μιξαφέντη (Οργάνωση παραγωγής), Απόστολο Παπασωτηρίου (υπεύθυνο Οικονομικού τμήματος), Ελένη Ανδρουτσοπούλου (υπεύθυνη ελληνικού προγράμματος), Άκη Σταυρόπουλο (υπεύθυνο τεχνικής υποστήριξης), Ηρακλή Καστρινάκη (κίνηση ταινιών), τις εθελόντριες Στεφανία Καλάκη, Ειρήνη Τρυπιδάκη.
Από το Δήμο Παύλου Μελά, ο Πάρης Βασιλειάδης και ο Νίκος Παστουρματζής, υπό τις οδηγίες του Μάκη Μαριάδη, ανέλαβαν την τεχνική υποστήριξη των προβολών.
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!