Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι θα κυβερνήσω τις πρώτες 200 μέρες

Τι θα κάνει τις πρώτες 200 μέρες του ως πρωθυπουργός περιέγραψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διάσημο ιστορικό και Καθηγητή Ιστορίας στο Χάρβαρντ, Niall Ferguson.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε ως θέμα «απόλυτης προτεραιότητας». Πρόσθεσε ότι μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, καθώς και στη ρύθμιση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στη βελτίωση της νομοθεσίας για ταχύτερη δημιουργία επιχειρήσεων και το τρίτο στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είμαστε μία χώρα που δεν αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους».

Στις προτεραιότητες των πρώτων 200 ημερών τοποθέτησε και τη μεταρρύθμιση της παιδείας, που θα περιέχει σημαντικές θεσμικές αλλαγές και θα δίνει περισσότερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια.

Το πέμπτο βήμα θα είναι η Συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας είναι αδύναμο και πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεταρρύθμισή και τον εκσυγχρονισμό του.

Ο Niall Ferguson προσφώνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ρώτησε πότε θα γίνουν εκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο».

Παρότι τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού εκλογικού κύκλου στη χώρα, υπογράμμισε ότι οι τωρινές συνθήκες επιβάλλουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς όπως είπε η τωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να υπογράψει μέτρα για το 2018, τα οποία χαρακτήρισε ως το «τέταρτο μνημόνιο» και τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο για μένα ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο», αλλά είπε ότι έχει χειροτερέψει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία του, όπως είπε, να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα.

Είπε επίσης ότι έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο που θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή, οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ και το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί στο 20%. Κάποιες θα πρέπει να προέλθουν από κεφάλαια από το εσωτερικό και άλλες από το εξωτερικό. Όμως για να αυξηθούν οι επενδύσεις, θα πρέπει να λυθούν πολλές εκκρεμότητες, μεταξύ τους και το θέμα των κόκκινων δανείων.

«Μία αλλαγή κυβέρνησης θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Όταν ερωτήθηκε για τα μνημόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ήταν εν μέρει σωστή η εκτίμηση του Καθηγητή του Χάρβαρντ ότι το πρώτο πρόγραμμα έγινε για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, πρόσθεσε όμως ότι στο δεύτερο επιχειρήθηκαν βελτιώσεις, ενώ το τωρινό δεν είναι βιώσιμο.

Δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι απόλυτη προτεραιότητά του και χαρακτήρισε «λάθος» τα τεράστια πλεονάσματα που αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια και όταν ερωτήθηκε για το όραμά του για τα επόμενα χρόνια, απάντησε ότι θα ήθελε η Ελλάδα να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και ως εκ τούτου ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκρητικά πλεονεκτήμα και πρέπει να βρούμε πώς θα τα εκμεταλετούμε, πώς θα απελευθερώσουμε την οικονομία. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν όλα αυτά που πρέπει, είπε στον κ. Ferguson, τότε «η ελληνική οικονομία θα σας εκπλήξει».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πλέον το θέμα της Ελλάδας είναι η αξιοπιστία, η οποία έχει χαθεί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς έχουν γίνει τραγικά λάθη στη διαπραγμάτευση.

Ξεκαθάρισε ότι όταν εκλεγεί θα φτιάξει την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και ότι θα καλέσει ανθρώπους που δεν βρίσκονται στο κόμμα, με στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!