Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Επιμένουν σε μέτρα 3,5 δισ. ευρώ

Στις 12.00 έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε απρόσμενα, και νωρίτερα του αναμενόμενου.

 

Σύμφωνα με τον Σκάι, οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τη συνολική επισκόπηση του προγράμματος συμπτύχθηκαν σε μία συνάντηση, και όχι σε δύο ξεχωριστές όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, ενώ διήρκεσαν μόλις δύο ώρες.

 

Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται ο Σκάι, επιβεβαιώνουν ότι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά είναι η απαίτηση των θεσμών για μέτρα 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ), ενώ, σημειώνουν ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης αυτό μπορεί να μειωθεί, συμπληρώνοντας πως όποιος και να είναι ο αριθμός, αυτό ισχύει και για τα «καλά» αλλά και για τα «κακά» μέτρα.Οι θεσμοί φέρεται να ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις από το 2018 και να μειωθεί περαιτέρω η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, το ΔΝΤ κατέβηκε στη διαπραγμάτευση με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από το 2018 οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθώς και να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

 

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν το δημοσιονομικό κενό του 2018 και η σύνθεση μέτρων και αντιμέτρων από το 2019. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, που επικαλείται η ΕΡΤ, ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!